Η δυσκολία στην απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στις σύγχρονες κοινωνίες.
Με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη φυσικής άσκησης, σε συνδυασμό με την δυτικού τύπου διατροφή και τον σύγχρονο τρόπο ζωής πυροδοτούν την αύξηση ποσοστών παχυσαρκίας και υπερβαρότητας στη χώρα μας.
Η απώλεια βάρους σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή. Αφορά είτε αισθητικούς, είτε ιατρικούς λόγους και άλλους σκοπούς, όπως την βελτιστοποίηση της επίδοσης σε κάποιο άθλημα.
Αντίθετα, η αυξημένη πρόσληψη βάρους σχετίζεται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης κ.ά.. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητη η διατροφική εκπαίδευση από μικρή ηλικία.
Πότε υπάρχει ανάγκη για απώλεια βάρους
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να υπάρχει η ανάγκη για απώλεια κιλών.
Παχυσαρκία – διάφορα νοσήματα
Η παχυσαρκία σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2), αναπνευστικές παθήσεις, υπερλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσο κλπ.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις. η απώλεια βάρους κρίνεται απαραίτητη. Τόσο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όσο και για την προαγωγή της συνολικής υγείας.
Προετοιμασία για κάποιο χειρουργείο
Σε άτομα με παχυσαρκία συστήνεται η απώλεια βάρους 5-10% πριν από ορισμένα χειρουργεία. Ο σκοπός είναι η μείωση του κινδύνου επιπλοκών αλλά και η γρηγορότερη ανάρρωση μετά από αυτά.
Αθλητές – αθλήματα που εξαρτώνται από το βάρος
Οι αθλητές ενόργανης γυμναστικής και χορού στοχεύουν στην απώλεια βάρους για βελτιστοποίηση της απόδοσης και της ευκινησίας.
Επίσης, αθλητές της άρσης βαρών ή του μποξ στοχεύουν στην απώλεια για συμμετοχή σε αγώνες που απαιτούν συγκεκριμένο βάρος.
Πώς πρέπει να γίνεται η απώλεια βάρους;
Η απώλεια 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις κλπ και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ή διακοπή των φαρμάκων για αυτές τις παθήσεις.
Μια ισορροπημένη δίαιτα συμβάλλει στην παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρήσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες.
Μεσογειακή διατροφή
Το πρότυπο της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής είναι η Μεσογειακή διατροφή. Χαρακτηρίζεται από:
- υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως
- χαμηλή κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και υψηλή κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης
- χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (π.χ. επεξεργασμένο κόκκινο κρέας)
- υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο κλπ).
Η κατανάλωση οσπρίων και ξηρών καρπών γίνεται καθημερινά, ενώ τα αυγά, τα ψάρια και τα πουλερικά καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση. Τέλος, συστήνεται μέτρια κατανάλωση κρασιού, μείωση πρόσληψης αλατιού και ένταξη φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα του ατόμου.
Λόγω της πλούσιας ποικιλίας της Μεσογειακής διατροφής, είναι δύσκολο να παρατηρηθούν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.
Επιπλέον, η Μεσογειακή διατροφή έχει προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου, διάφορων αυτοάνοσων νοσημάτων και νευροεκφυλιστικών ασθενειών (π.χ. νόσος Alzheimer).
Συστήνεται επομένως αυτό το πρότυπο διατροφής τόσο για την απώλεια βάρους, όσο και για την πρόληψη και βελτίωση των συμπτωμάτων των διαφόρων νοσημάτων που σχετίζονται με το υπερβάλλον σωματικό βάρος.
Αιματολογικές εξετάσεις και απώλεια βάρους
Οι εργαστηριακές εξετάσεις διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην διάγνωση και την παρακολούθηση των μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Οι βασικές εξετάσεις αίματος περιλαμβάνουν αξιολογήσεις του λιπιδαιμικού προφίλ, οι οποίες αξιολογούν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Επίσης, περιλαμβάνουν και εξετάσεις σακχάρου στο αίμα, οι οποίες αξιολογούν τον μεταβολισμό της γλυκόζης.
Η παρακολούθηση βιοδεικτών όπως η LDL χοληστερόλη, η HDL χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση δυσλιπιδαιμίας και μειωμένης ανοχής στη γλυκόζη. Αμφότερα, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παχυσαρκίας που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο.
Πριν το πρώτο ραντεβού με τον Διατροφολόγο για την απώλεια βάρους, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν αιματολογικές εξετάσεις, ώστε τυχόν ελλείψεις ή υψηλές τιμές να αποκατασταθούν μέσω ενός ισορροπημένου και εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής.
Οι αιματολογικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται ανά τρίμηνο, ειδικά σε ύπαρξη ασθένειας, ώστε να μελετάται η βελτίωση τους.
Η Μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα βελτιώνει τις τιμές των λιπιδίων, του σακχάρου και των ορμονών του θυρεοειδούς, λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει.
Η ψυχολογική προσέγγιση της απώλειας βάρους
Με την τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής βελτιώνεται η ψυχική μας υγεία.
Τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία και η ψυχική μας υγεία μπορεί να επηρεάσει τα είδη των τροφίμων που τρώμε.
Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά αναφέρουν καλύτερη ψυχική υγεία. Επίσης, όσοι είναι κλινικά καταθλιπτικοί, αλλά τρώνε περισσότερα λαχανικά, μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Μια υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους παρέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες.
Όλα τα παραπαπάνω μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή και να βοηθήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός για να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Όταν ακολουθείται μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μειώνονται οι εναλλαγές στην διάθεση και ενισχύεται η ικανότητα της συγκέντρωσης.
Διατροφικές διαταραχές και απώλεια βάρους
Η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και άλλες Διατροφικές Διαταραχές χαρακτηρίζονται από απώλεια βάρους και διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος.
Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι επιθυμητή, καθώς σχετίζεται με περιορισμό τροφής, χρόνια ασιτία, πρόκληση εμετών, χρήση καθαρτικών κλπ. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης.
Οι Διατροφικές Διαταραχές έχουν επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Τα άτομα που πάσχουν από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται από εξειδικευμένους θεραπευτές (Διαιτολόγους – Ψυχοθεραπευτές) προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία που περιλαμβάνει όχι μόνο διατροφική εκπαίδευση και αποκατάσταση του σωματικού βάρους αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.
Βοηθούν οι εξαντλητικές δίαιτες στην απώλεια βάρους;
Οι εξαντλητικές δίαιτες οδηγούν μόνο σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, απώλεια μυϊκής μάζας και επιβράδυνση του μεταβολισμού.
Χαρακτηρίζονται είτε από πολύ αυστηρό περιορισμό θερμίδων, είτε από αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων. Μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες όπως αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, πτώση ανοσοποιητικού, γενική αδυναμία, απώλεια μυϊκής μάζας κλπ.
Ο ρόλος του Διατροφολόγου στην απώλεια βάρους
Ο ρόλος του Διατροφολόγου είναι σπουδαίος στην διαδικασία απώλειας βάρους.
Είναι ο επιστήμονας υγείας που διαθέτει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές μέσω διατροφικής εκπαίδευσης και εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής.
Χρειάζεσαι βοήθεια για να πετύχεια απώλεια βάρους; Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σε εξυπηρετεί:
- Κάλεσε μας στο + 2316020999
- Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας