Η Βουλιμία και η θεραπεία της

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Νευρική Βουλιμία ή απλώς Βουλιμία είναι μια σοβαρή δυνητικά απειλητική για τη ζωή διατροφική διαταραχή. 

Καταχωρήθηκε επίσημα στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών το 1994 που εκδίδει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία όπου εκεί ορίζονται ξεκάθαρα τα διαγνωστικά κριτήρια της.

Πώς είναι να έχει κάποιος Βουλιμία

Όσοι πάσχουν από Βουλιμία, συνήθως είναι διαρκώς απασχολημένοι με το σχήμα και το βάρος τους και ζούν με τον φόβο της αύξησης του.

Τρώνε κρυφά  καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να μπορούν να ελέγξουν την ποσότητα του γεύματος τους. Νιώθουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν, σαν να τους ελέγχει μια ξένη δύναμη. Μάλιστα, πολλές φορές μπορεί να καταναλώνουν παράλληλα τόσο γλυκιές όσο και αλμυρές γεύσεις μέχρι να νιώσουν πολύ έντονο πόνο στην κοιλιά και να μην μπορούν να καταναλώσουν τίποτα περαιτέρω.

Μετά από όλο αυτό, τα βουλιμικά άτομα προσπαθούν να απαλλαγούν από τις επιπλέον θερμίδες και τον μεγάλο φόρτο φαγητού  με ανθυγιεινό τρόπο. Συγκεκριμένα, για να απαλλαγούν από τις θερμίδες και να αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μεθόδους όπως:

 • Πρόκληση εμετού
 • Συμπληρώματα απώλειας βάρους
 • Χρήση καθαρτικών, διουρητικών φαρμάκων ή κλυσμάτων
 • Υπερβολική άσκηση
 • Αυστηρή δίαιτα ή Νηστεία
Ένας φαύλος κύκλος

Η βουλιμία είναι συχνά ένας φαύλος κύκλος φαγητού και κάθαρσης.

Άτομα με την συγκεκριμένη Διατροφική Διαταραχή μπορεί να ορίσουν πολύ αυστηρούς κανόνες για τον εαυτό τους σχετικά με τη δίαιτα, το φαγητό ή την άσκηση. Η αποτυχία τήρησης αυτών οδηγεί σε περιόδους υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και απώλειας ελέγχου (Υπερφαγία), μετά από τις οποίες αισθάνονται ενοχές ή ντροπή.  

Στη συνέχεια, ακολουθεί η κάθαρση έτσι ώστε να απαλλαγούν από τις περιττές θερμίδες. Έτσι, αισθάνονται άδειο το στομάχι τους και νιώθουν πεινασμένοι. Και κάπως έτσι, ο κύκλος συνεχίζεται.

Πώς θεραπεύεται η Νευρική Βουλιμία

Εάν πιστεύετε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχει συμπτώματα βουλιμίας, κάντε μαζί του μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις ανησυχίες σας. 

Δεν μπορείτε να αναγκάσετε κάποιον να αναζητήσει επαγγελματική φροντίδα. Μπορείτε όμως να προσφέρετε ενθάρρυνση και υποστήριξη για αρχή. Σημαντικό είναι να βοηθήσετε το άτομο με διαταραχή βουλιμίας να απευθυνθεί σε έναν ειδικά εκπαιδευμένο Διαιτολόγο Διατροφολόγο ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία.

Συνήθως, τα βουλιμικά άτομα έχουν σύνηθες ή λίγο αυξημένο βάρος και γι’ αυτό δεν είναι εμφανές ότι κάτι συμβαίνει. Τα ύποπτα χαρακτηριστικά που μπορεί να παρατηρήσουν η οικογένεια και οι φίλοι σε ένα δικό τους άτομο που είναι υποψήφιο για βουλιμία περιλαμβάνουν:

 • Διαρκής ανησυχία και παράπονα ότι είναι παχύσαρκοι
 • Κάνουν αυστηρή δίαιτα ή νηστεία μετά από υπερφαγία
 • Δεν θέλουν να φάνε δημόσια ή μπροστά σε άλλους
 • Πηγαίνουν στην τουαλέτα αμέσως μετά το φαγητό, κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή για μεγάλες χρονικές περιόδους
 • Έχουν πληγές, ουλές ή κάλους στις αρθρώσεις ή στα χέρια, κατεστραμμένα δόντια και ούλα ή πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια
 • ‘Εχουν πρησμένο πρόσωπο και μάγουλα από διευρυμένους αδένες
Διατροφική θεραπεία

Για να θεραπευθεί η Βουλιμία, ο πάσχων θα πρέπει να διδαχθεί και να εκπαιδευτεί στις καλές διατροφικές συνήθειες. 

Η συνεργασία με έναν Διαιτολόγο Διατροφολόγο εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών βοηθάει στην εκμάθηση και αναγνώριση των σημάτων πείνας και κορεσμού του σώματος. Επίσης, βοηθάει στη σταθεροποίηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και στην απόκτηση μιας πιο υγιούς σχέσης απέναντι στο φαγητό.

Μόλις αναπτυχθεί η Βουλιμία , η πρόληψη επικεντρώνεται κυρίως στην προσπάθεια να μην επιδεινωθεί και να βλάψει το σώμα και την αίσθηση του εαυτού ενός ατόμου. Αυτό ενδεχομένως να είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Οι Διατροφικές Διαταραχές μπορεί να συνεχιστούν κρυφά για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν οι άλλοι υποψιαστούν τι συμβαίνει και παρέμβουν. 

Χρειάζεσαι θεραπεία ή γνωρίζεις κάποιον που μπορεί να έχει Νευρική Βουλιμία;

Νιώθεις ότι πολλά από τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν εσένα ή κάποιον δικό σου άνθρωπο;

Το γραφείο μας έχει την εμπειρία και γνωρίζει πώς να σε βοηθήσει. Παρέχουμε δια ζώσης ή Online εξατοκιμευμένες συνεδρίες σε άτομα που πάσχουν από Νευρική Βουλιμία. Μπορούμε να σε εξυπηρετήσουμε όπου και να βρίσκεσαι μέχρι την τελική θεραπεία.

Υπάρχει λύση, υπάρχει θεραπεία. Εμπιστεύσου το γραφείο μας και μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθος τρόπους σε εξυπηρετεί:

Περισσότερα άρθρα

ozempic

Ozempic και παρανοήσεις

Είναι το Ozempic η λύση για το αδυνάτισμα ή είναι άλλη μια λάθος τακτική που θα έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και

υποθερμιδικές δίαιτες

Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι υποθερμιδικές δίαιτες ή αλλιώς δίαιτες χαμηλών θερμίδων (LCD) αποτελούν μεθόδους απώλειας βάρους για άτομα  υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στοχεύουν στη βελτίωση της

δίαιτα Κέτο

Η δίαιτα Κέτο και τα μυστικά της

Η κετογονική διατροφή ή αλλιώς δίαιτα Κέτο είναι μία δίαιτα που περιλαμβάνει ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Συνήθως επιλέγεται το 90%  της ημερήσιας  ενεργειακής

Scroll to Top