Η καλοκαιρινή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας μέσω της λήψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αλλά και της επαρκούς ενυδάτωσης.
Σε γενικές γραμμές, το καλοκαίρι είναι μία εποχή που συνδυάζεται με χαλάρωση, διακοπές, περισσότερες εξόδους και γενικότερα αλλαγή στην καθημερινότητα και κατά συνέπεια και στις διατροφικές απαιτήσεις.
Είναι επίσης μία περίοδος που λόγω της αύξησης των καύσεων που κάνουμε ευνοεί την απώλεια βάρους. Όμως, εάν αποκλίνουμε αρκετά από τις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να οδηγηθούμε στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Τι πρέπει να προσέξουμε στην καλοκαιρινή διατροφή
Μειωμένη όρεξη
Το καλοκαίρι παρατηρείται μειωμένη όρεξη για φαγητό λόγω της ζέστης όμως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός αυτό να μην μας οδηγήσει σε παράλειψη γευμάτων.
Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των διακοπών συνηθίζεται να υπάρχει μόνο ένα ή δύο μεγάλα γεύματα μέσα στην ημέρα κάτι που επιβαρύνει τον οργανισμό μας.
Πρωινό σε μπουφέ ξενοδοχείου
Προτείνεται να τρώμε ισορροπημένο και θρεπτικό πρωινό ακολουθώντας την μέθοδο του διαχωρισμού του πιάτου.
Σύμφωνα με αυτήν, γεμίζουμε το ½ του πιάτου με σαλάτα και φρούτα, το ¼ του πιάτου με πηγές πρωτεΐνης και το υπόλοιπο ¼ με πηγές υδατάνθρακα.
Καλοκαιρινή διατροφή και ταβέρνες
Όταν θα βρεθούμε σε ταβέρνες και εστιατόρια πραγματοποιούμε την παραπάνω μέθοδο (μέθοδο του διαχωρισμού του πιάτου) και φροντίζουμε να παραγγείλουμε αυτά που χρειαζόμαστε.
Εξορμήσεις στη θάλασσα
Προετοιμάζουμε σνακ τα οποία μπορούμε να μεταφέρουμε εύκολα στην παραλία ή σε άλλες εξορμήσεις πραγματοποιώντας εκ των προτέρων τους κατάλληλους συνδυασμούς για ποικιλία και θρέψη.
Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Επιλέγουμε ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά εποχής τα οποία τόσο μας θρέφουν όσο και μας ενυδατώνουν.
Στην Ελλάδα υπάρχει ποικιλία σε καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά. Τα περισσότερα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Αποτελούν ένα υγιεινό και εύκολο σνακ που μπορούμε να έχουμε μαζί μας στην παραλία.
Καλοκαιρινά φρούτα | Καλοκαιρινά λαχανικά |
κεράσια | αγγούρια |
φράουλες | ντομάτες |
βερίκοκα | καλαμπόκι |
ροδάκινα | κολοκύθια |
καρπούζι | μελιτζάνες |
πεπόνι | μπάμιες |
σύκα | φασολάκια |
δαμάσκηνα | αρακάς |
σταφύλια | πιπεριές |
Καλοκαιρινή διατροφή και γλυκά
Δίνουμε έμφαση στα γλυκά που θα καταναλώσουμε όπως για παράδειγμα το παγωτό.
Είναι σημαντικό να υπάρχει μέτρο ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας γλυκά χωρίς ενοχές και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για το σώμα μας.
Το παγωτό περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό όπως ασβέστιο μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνες Α, D, E, βιταμίνες του συμπλέγματος B, καζεΐνη, λακτόζη.
Αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για γλυκό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού καθώς είναι ταυτόχρονα γλυκό και δροσιστικό. Ωστόσο, το παγωτό μπορεί να αποτελέσει μια πυκνή θερμιδικά τροφή και χρειάζεται να έχουμε μέτρο στην κατανάλωση της.
Μπορούμε να επιλέξουμε παγωτό χωρίς ζάχαρη, χαμηλό σε λιπαρά, γρανίτα χωρίς ζάχαρη ή ακόμα να παρασκευάσουμε σπιτικό παγωτό.
Δεν αντικαθιστούμε ποτέ το παγωτό με κάποιο γεύμα. Καταναλώνουμε το γεύμα μας έτσι ώστε να θρέψουμε το σώμα μας και έπειτα το παγωτό.
Καλοκαιρινή διατροφή και αλκοόλ
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα και το είδος των αλκοολούχων ποτών που θα καταναλώσουμε καθώς πολλές φορές στις διακοπές αυτό μπορεί να ξεφύγει.
Κάποιες σχετικά πιο ελαφριές επιλογές που μπορούμε να επιλέξουμε είναι οι παρακάτω:
- Βότκα με σόδα ή με λεμόνι στυμμένο
- Τζιν με τόνικ
- Mojito χωρίς ζάχαρη ή σιρόπι
- Μπύρα (στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε λίγα παγάκια και λεμόνι)
- Κρασί (προτιμάμε το ξηρό από το γλυκό)
- Aperol
- Martini
Επιπλέον, φροντίζουμε να μην πιούμε αλκοόλ με άδειο στομάχι αλλά μετά από ένα ισορροπημένο και θρεπτικό γεύμα.
Καλοκαιρινή διατροφή και ενυδάτωση
Ενυδατωνομαστε επαρκώς επιλέγοντας πέρα από την βασική πηγή ενυδάτωσης που είναι το νερό και άλλες πηγές.
Αυτές μπορεί να είναι οι χυμοί φρούτων, τα smoothies, το κρύο τσάι, η σπιτική λεμονάδα χωρίς ζάχαρη και το ανθρακούχο νερό. Επίσης, πολλά καλοκαιρινά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό.
Τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι απαραίτητη και η συμπληρωματική χορήγηση ηλεκτρολυτών.
Τι ισχύει με την αφυδάτωση
Μειωμένη πρόσληψη υγρών ή/και αυξημένη απώλεια υγρών από το σώμα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Τα πιο βασικά συμπτώματα αφυδάτωσης είναι η δίψα, ο πονοκέφαλος και η ξηροστομία.
Ο κίνδυνος για αφυδάτωση αυξάνεται το καλοκαίρι καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για ενυδάτωση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και κατά συνέπεια και της εφίδρωσης.
Συμβουλές για επαρκή ενυδάτωση
- Έχουμε πάντα μαζί μας νερό
- Δημιουργούμε ροφήματα με νερό και δυόσμο, λεμόνι, αγγούρι για να καταναλώνουμε πιο ευχάριστα
- Επιλέγουμε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό
- Δημιουργούμε smoothies και χυμούς
- Περιορίζουμε την πολύ συχνή κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ καθώς είναι διουρητικά και προκαλούν αφυδάτωση
- Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες
Καταλήγοντας
Το καλοκαίρι αποτελεί μία περίοδο που παρατηρούμε αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες λόγω της θερμοκρασίας και των διακοπών.
Η καλοκαιρινή διατροφή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να διατηρήσουμε μία ισορροπημένη πρόσληψη συστατικών και ταυτόχρονα να ευχαριστηθούμε τις διακοπές μας χωρίς στερήσεις και αυστηρές δίαιτες.
Ένας εξειδικευμένος Διαιτολόγος Διατροφολόγος μπορεί να μας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές και προτάσεις για το καλοκαίρι σύμφωνα με τις ανάγκες και το πρόγραμμα μας.