Τα τεστ Dna διατροφής και η χρησιμότητα τους

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα τεστ Dna διατροφής είναι μία από τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διατροφικής επιστήμης.

Πρόκειται για αναλύσεις του γενετικού μας υλικού με σκοπό τον σχεδιασμό μιας δίαιτας πλήρως εξατομικευμένης και προσαρμοσμένης στις ανάγκες μας με βάση το DNA. Με ένα τεστ Dna διατροφής μπορείτε να ανακαλύψετε ποιος τύπος διατροφής θα ήταν καταλληλότερος για εσάς. Αυτό, μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα στην προσπάθειά σας να είστε πιο υγιείς.

Το DNA περιέχει το κληρονομικό μας υλικό και τα γονίδιά μας, τα οποία μας κάνουν μοναδικούς. Μεταφέρει τις οδηγίες για την ανάπτυξη, την εξέλιξη, την αναπαραγωγή και τη λειτουργία όλης της ζωής. Οι διαφορές στον γενετικό κώδικα είναι ο λόγος για την διαφορετικότητα μεταξύ των ατόμων.

Οι διαφορές ή οι μεταλλάξεις στον γενετικό κώδικα μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην επιρρέπεια σε ορισμένες ασθένειες.

Tι μπορεί να προσφέρει ένα τεστ Dna διατροφής

Το διατροφικό τεστ DNA μπορεί να μας δώσει γενετικές γνώσεις για το πώς το σώμα μας αφομοιώνει, απορροφά, μεταβολίζει και εκκρίνει τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας, την υγεία του εντέρου και την επιτυχία στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τι μπορούμε να δούμε με ένα τεστ Dna διατροφής

Καταλληλότερος τύπος Δίαιτας για εμάς

Τα γονίδια μας, μας υπαγορεύουν στο ποιός είναι ο καταλληλότερος τύπος δίαιτας για εμάς, για μια επιτυχημένη απώλεια βάρους.

Κάποιοι ανταποκρίνονται καλύτερα σε μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Άλλοι πάλι σε μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ή κάποιον άλλον τύπο δίαιτας.  Αυτό, μπορεί να μας το υποδείξει ένα διατροφογενετικό τεστ.

Καρδιομεταβολική Υγεία

Εκτός από την ανακάλυψη της ευαισθησίας του σώματός σας στα λίπη και τους υδατάνθρακες, ένα τεστ DNA διατροφής μπορεί να εντοπίσει εάν:

  • είστε ευαίσθητοι στο αλάτι
  • πόσο γρήγορα μεταβολίζετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα κορεσμένα και trans λιπαρά.

Όλα αυτά αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων του αίματος και κατ’ επέκταση της καρδιαγγειακή σας υγείας.

Στρες και ύπνος

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσετε βάρος εάν έχετε ανεπαρκή ύπνο.

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί την απελευθέρωση περισσότερων ορμονών πείνας. Ένα τεστ Dna διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιος είναι ο χρονότυπος σας. Αυτό με την σειρά του θα σας βοηθήσει να τον υποστηρίξετε με την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Η απελευθέρωση της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) αυξάνει επίσης τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας. Το τεστ DNA μπορεί να αποκαλύψει την ευαισθησία σας στο στρες και να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τρόπους μείωσης του αντίκτυπου αυτού στο σώμα σας, όπως η επίγνωση και ο διαλογισμός.

Υγεία του εντέρου  και τροφικές ευαισθησίες

Η κατανάλωση μιας υγιεινής, ποικίλης, και πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής είναι σημαντική για την απώλεια βάρους.

Μπορεί να είναι δύσκολη όμως, αν υποφέρετε από διάρροια, αέρια και φούσκωμα. Ένα τεστ Dna διατροφής μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών αιτιών τροφικής ευαισθησίας και να βοηθήσει σε αυτό.

Για παράδειγμα, η ευαισθησία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν δεν έχουμε την ικανότητα να την αφομοιώσουμε, μετά την ηλικία των 5 ετών. Το γονίδιο LCT κωδικοποιεί το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη. Η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει τη δραστική έκδοση αυτού του γονιδίου, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει το φούσκωμα σας!

Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί αν υπάρχει τυχόν ευαισθησία στην γλουτένη, έτσι ώστε να γίνει η κατάλληλη διατροφική προσέγγιση.

Τεστ Dna διατροφής και απορρόφηση Βιταμινών

Διερευνώνται οι εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου σε ορισμένες βιταμίνες.

Μέσω αυτού μπορούμε να παρατηρήσουμε ευαισθησίες του ατόμου σε βιταμίνες όπως βιταμίνη C, D, Β6, Β12, φυλλικό οξύ. Αν ένα άτομο έχει αυξημένη ανάγκη σε κάποιο από αυτά καλό θα ήταν να το ελέγχει πιο συστηματικά μέσω εξετάσεων και να το ρυθμίζει μέσω της διατροφής.

Αποτοξίνωση και αντιοξειδωτικές ανάγκες

Ο ρόλος που έχουν οι νεφροί μας, ως προς την αποτοξίνωση του οργανισμού, ενδέχεται να δυσχεραίνεται από τα γονίδια σας. Συνεπώς, είναι καλό να αξιολογηθούν και να ενισχυθούν κατάλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Μεταβολισμός Ιχνοστοιχείων

Το DNA επηρεάζει επίσης το πώς κάποιος μπορεί να πέψει, μεταβολίσει και απορροφήσει ορισμένα συστατικά.

Είναι πολύ χρήσιμη η παρατήρηση αυτή στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση ελλείψεων σε ιχνοστοιχεία, η οποία μπορεί να δυσχεραίνει κατά πολύ την καθημερινότητα σας (πχ. ζάλη, ατονία, πονοκέφαλος και πολλά άλλα)

Τεστ Dna διατροφής και αθλητικό προφίλ

Στον τομέα της άθλησης, ενα διατροφογενετικό τεστ μπορεί να μας υποδείξε το αθλητικό προφίλ.

Δηλαδή, σε ποιες αθλητικές ικανότητες έχετε γενετικό προβάδισμα για μέγιστες επιδόσεις. Εξετάζεται γενετικά η απόδοση σας σε διάφορες ‘πτυχές’ των σωματικών σας ικανοτήτων, όπως η αντοχή, η μυϊκή δύναμη, η ισχύς, η αερόβια ικανότητα αλλά και η ικανότητα για μυϊκή υπερπλασία.

Επιπρόσθετα, μπορείτε να έχετε εικόνα για την προδιάθεση σας σε τραυματισμούς. Με βάση αυτό μπορείτε να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο ασκήσεων ώστε να αποφύγετε να τραυματιστείτε. Αναλύεται η προδιάθεση σας σε τραυματισμούς τενόντων, η μυοσκελετική σας υγεία, η αντοχή στον πόνο και η ικανότητα αποκατάστασης μετά την άσκηση.

Ανάλογα με το διατροφογενετικό τεστ, μπορεί να περιλαμβάνονται περισσότερες ή λιγότερες από αυτές τις πληροφορίες. Σίγουρα όμως αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν τον προπονητή σας για το κατάλληλο προπονητικό σχήμα για εσάς.

Συμπερασματικά

Ένα διατροφογενετικό τεστ αποκωδικοποιεί πληροφορίες για το μοναδικό σας DNA, δίνοντάς σας πληροφορίες για το πώς το σώμα σας μπορεί να επεξεργάζεται διαφορετικά τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά.

Αυτό θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να σχεδιάσετε τις ρουτίνες με βάση τα αποτελέσματα του DNA σας. Έτσι οι προσπάθειες θα είναι πλήρως εξατομικευμένες και πιο αποτελεσματικές!

Εάν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε για τις εξατομικευμένες ανάγκες του οργανισμού σου και να βελτιώσετε περαιτέρω την υγεία σας, το Διαιτολογικό μας γραφείο προσφέρει τεστ DNA διατροφής και μπορεί να σας βοηθήσει.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους παρακάτω τρόπους σας εξυπηρετεί και να προγραμματίσετε την εξέταση σας:

  • Κάλεσε μας στο + 2316 020 999
  • Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας 

Περισσότερα άρθρα

καλοκαιρινή διατροφή

Η καλοκαιρινή διατροφή και η σημασία της

Η καλοκαιρινή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας μέσω της λήψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αλλά και της επαρκούς

ozempic

Ozempic και παρανοήσεις

Είναι το Ozempic η λύση για το αδυνάτισμα ή είναι άλλη μια λάθος τακτική που θα έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και

υποθερμιδικές δίαιτες

Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι υποθερμιδικές δίαιτες ή αλλιώς δίαιτες χαμηλών θερμίδων (LCD) αποτελούν μεθόδους απώλειας βάρους για άτομα  υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στοχεύουν στη βελτίωση της

Scroll to Top