Ozempic και παρανοήσεις

Facebook
Twitter
LinkedIn

Είναι το Ozempic η λύση για το αδυνάτισμα ή είναι άλλη μια λάθος τακτική που θα έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και οι συνέπειες της κατάχρησης του θα φανούν στο προσεχές μέλλον;

Όποια και να είναι η απάντηση, ένα είναι το σίγουρο. Επικρατεί φρενίτιδα σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα γύρω από το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα.

Μάλιστα, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι για το 2024, στην αγορά της Ελλάδας, οι εισαγωγές του Ozempic έχουν διπλασιαστεί και ότι ακόμα και αυτό, δεν αρκεί να καλύψει την ζήτηση.

Τι είναι το Ozempic

Το Ozempic είναι ένα ενέσιμο διάλυμα το οποίο προτείνεται  για την θεραπεία ενηλίκων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε συνδυασμό με αλλαγές στη διατροφή και στην άσκηση

Χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή ως μονοθεραπεία σε περίπτωση δυσανεξίας ή αντενδείξεων για την μετφορμίνη. Η χρήση του γίνεται με υποδόρια ένεση στην κοιλιακή χώρα, στον μηρό ή στο άνω τμήμα του βραχίονα μία φορά την εβδομάδα.

Η αρχική δόση μπορεί να είναι 0,25 mg για τις πρώτες 4 εβδομάδες. Αργότερα, μπορεί να αυξηθεί σε 0,5 mg και αν χρειαστεί μπορεί να αυξηθεί  σε 1 mg για 4 εβδομάδες ή ακόμη σε 2 mg ανάλογα με τις συστάσεις του θεράποντα ιατρού.

Το κόστος του Ozempic στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 110 ευρώ.

Οφέλη από την χρήση

Η Σεμαγλουτίδη είναι η δραστική ουσία του Ozempic. Τα οφέλη που προσφέρει μια θεραπεία με λήψη του συγκεκριμένου σκευάσματος είναι τα εξής:

 • ρύθμιση του σακχάρου και μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
 • βελτίωση καρδιαγγειακού προφίλ
 • βελτίωση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος
 • μείωσης της αρτηριακής πίεσης
 • απώλεια βάρους (3% -14% απώλεια στους πρώτους 3 μήνες συνεχούς χρήσης του, και έως 25% στους 6 μήνες)

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός δράσης του Ozempic

Η σεμαγλουτίδη αποτελεί ανάλογο των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP-1, μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο. Δρα με τον ίδιο τρόπο όπως το πεπτίδιο GLP-1.

Συγκεκριμένα, διεγείρει την έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας, το οποίο συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, δρα στα κέντρα όρεξης του εγκεφάλου προκαλώντας αίσθημα κορεσμού.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ενεργειακή πρόσληψη και προκύπτει απώλεια βάρους.

Σε ποιούς απευθύνεται το Ozempic

Το Ozempic χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δίαιτα και σωματική δραστηριότητα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 με σκοπό τον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, αλλά και την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού.

Είναι ακατάλληλο για ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 και δεν είναι ακόμη γνωστή η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του σε άτομα με παγκρεατίτιδα και σε ανήλικους.

Η χορήγηση του θα πρέπει να γίνεται μόνο από τον θεράποντα ιατρό, που είναι ο πλέον αρμόδιος να αξιολογήσει τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση του.

Η λανθασμένη χρήση της Σεμαγλουτίδης

Τον τελευταίο καιρό πολλοί επώνυμοι χρησιμοποιούν το Ozempic ως μία εύκολη και γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους.

Η παρανόηση που έχει δημιουργηθεί για την ευεργετική δράση του στην απώλεια βάρους οφείλεται στο γεγονός ότι το 2021 εγκρίθηκε το Wegony για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο περιέχει επίσης σεμαγλουτίδη σε υψηλότερες δόσεις.

Η παρουσίαση του Ozempic ως ενός θαυματουργού φαρμάκου για αδυνάτισμα οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση. Η τεράστια έλλειψη τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια αγορά έχει ως αποτέλεσμα το φάρμακο να είναι δυσεύρετο από τα διαβητικά άτομα που το έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κυκλοφορούν και ορισμένα “ψεύτικα” σκευάσματα προσομοιώσεις του Ozempic τα οποία δεν είναι ασφαλή στη χρήση.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε πως το εσωτερικό τους, δηλαδή η πένα δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό φάρμακο.

Ozempic και συνέπειες

Το Ozempic φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, ωστόσο με την χρήση του παρουσιάζονται και παρενέργειες στην υγεία.

Το βασικό πρόβλημα που παρατηρείται συχνά και συμβαίνει με τις περισσότερες άμεσες μεθόδους αδυνατίσματος είτε διατροφικές (δίαιτες εξπρές, φάρμακα), είτε χειρουργικές (γαστρικό μανίκι, λιποαναρρόφηση), είναι η επαναπρόσληψη του βάρους. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι δεν αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες.

Οι συχνότερα αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες του Ozempic είναι οι διαταραχές του γαστρεντερικού, συμπεριλαμβανομένης ναυτίας, διάρροιας, εμετού, κοιλιακού πόνου και δυσκοιλιότητας.

Μπορεί όμως να προκαλέσει και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

 • Φλεγμονή στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα)
 • Οφθαλμικές διαταραχές (επιδείνωση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας)
 • Υπογλυκαιμία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με αντιδιαβητικά φάρμακα
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
 • Χολολιθίαση
Αντενδείξεις – Προφυλάξεις για το Ozempic

Ο συνδυασμός με σουλφονυλουρία (πχ Dialosa) ή ινσουλίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία).

Το Ozempic αντενδείκνυται σε περίπτωση ιστορικού μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς καθώς και σε συνδυασμό με αντιπηκτικά που χορηγούνται από το στόμα

Επιπρόσθετα, εάν υπάρχει διαβητική οφθαλμοπάθεια και χορηγηθεί ozempic ενώ χρησιμοποιείται ινσουλίνη, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές στην όραση.

Καταλήγοντας

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν συνεχώς γρήγορες και αποτελεσματικές μεθόδους για την άμεση απώλεια βάρους. Όμως, πάντα καταλήγουν σε μη επιθυμητά μακροχρόνια αποτελέσματα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντείνουν πολλές φορές αυτό το ενδιαφέρον και προωθούν φάρμακα και σκευάσματα για την άμεση και εύκολη απώλεια όπως το Ozempic.

Το συγκεκριμένο φάρμακο, παρουσιάζει αποτελέσματα στην απώλεια βάρους όμως αυτά δεν είναι μακροπρόθεσμα και συγχρόνως είναι ικανό να βλάψει σοβαρά την υγεία.

Επιστημονική καθοδήγηση για υγιεινή απώλεια βάρους

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και έλεγχος της εγκυρότητας  των  πληροφοριών που δεχόμαστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σίγουρα, η λύση για την απώλεια βάρους δεν είναι τα διάφορα σκευάσματα αλλά μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή εξατομικευμένη στις ανάγκες και τις διατροφικές συνήθειες μας.

Το Διαιτολογικό Γραφείο Σταματία Διακάκη μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια υγιή σχέση με την τροφή σας που θα σας προσφέρει μελλοντική υγεία και μακροχρόνια ευεξία. Μπορούμε να σας υποστηρίξουμε τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά όπου και αν βρίσκεστε.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας με όποιον από τους παρακάτω τρόπους σας εξυπηρετεί:

Περισσότερα άρθρα

καλοκαιρινή διατροφή

Η καλοκαιρινή διατροφή και η σημασία της

Η καλοκαιρινή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας μέσω της λήψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αλλά και της επαρκούς

υποθερμιδικές δίαιτες

Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι υποθερμιδικές δίαιτες ή αλλιώς δίαιτες χαμηλών θερμίδων (LCD) αποτελούν μεθόδους απώλειας βάρους για άτομα  υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στοχεύουν στη βελτίωση της

δίαιτα Κέτο

Η δίαιτα Κέτο και τα μυστικά της

Η κετογονική διατροφή ή αλλιώς δίαιτα Κέτο είναι μία δίαιτα που περιλαμβάνει ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Συνήθως επιλέγεται το 90%  της ημερήσιας  ενεργειακής

Scroll to Top