Η λιπομέτρηση και η σημασία της

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η λιπομέτρηση αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος.

Μας δίνει αναλυτικές πληροφορίες για το σωματικό λίπος, την μυϊκή μάζα, αλλά και άλλες τιμές, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την υγεία και την ευεξία μας.

Στη διαιτολογική πράξη, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των διαιτητικών προγραμμάτων, καθώς και για τη διαμόρφωση εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής.

Τι είναι η λιπομέτρηση;

Η λιπομέτρηση είναι μια τεχνική για την μέτρηση του λίπους στο σώμα.

Το λίπος γενικά, αποθηκεύεται στο σώμα σε διάφορα σημεία, όπως η κοιλιά , οι γλουτοί, οι μηροί, τα χέρια κλπ.

Επιπρόσθετα, μια λιπομέτρηση μας δίνει πληροφορίες για το ποσοστό της μυικής μας μάζας, τα υγρά του σώματος (που μπορούν να είναι δείκτες ενυδάτωσης ή και κατακράτησης), τον βασικό μεταβολισμό, αλλά και τα επίπεδα του σπλαχνικού λίπους.

Πώς γίνεται η λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

Πιο συγκεκριμένα, μια μέτρηση λίπους μπορεί να γίνει με μετρήσεις του μεταβολισμού του οξυγόνου αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, με μετρήσεις μέσω βιοηλεκτρικής αντίστασης, υπερηχογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους λιπομέτρησης περιλαμβάνουν τη βιοηλεκτρική αντίσταση (BIA), το δέρματοπτυχόμετρο και την μαγνητική τομογραφία (MRI).

Βιοηλεκτρική αντίσταση

Στην συγκεκριμένη μέθοδο, όπου μία μικρή ποσότητα ρεύματος διαπερνά το σώμα και μετράται η αντίσταση του σώματος στο ρεύμα. Αυτήν την μέθοδο χρησιμοποιούν συνήθως οι λιπομετρητές.

Βιοηλεκτρική εμπέδηση

Η συγκεκριμένη γίνεται με ζυγαριά-λπομετρητή. Σε αυτήν την μέθοδο, στα χέρια και τα πόδια υπάρχουν επιφάνειες ή ηλεκτρόδια από τα οποία περνάει ρεύμα χαμηλής τάσης.

Λιπομέτρηση με τσιμπίδα

Το δερματοπτυχόμετρο είναι μια μέθοδος μέτρησης του λίπους στην οποία χρησιμοποιείται ένας καλιμπράτορας, ή ΄τσιμπίδα’. Το συγκρκριμένο όργανο μετράει τις πτυχές του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος.

MRI μέτρηση λίπους

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια μέθοδος εικόνας που προσφέρει μια λεπτομερή θέαση του σωματικού λίπους.

Πού βοηθάει η λιπομέτρηση;

Η λιπομέτρηση μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό μιας βέλτιστης διατροφής και στην επιλογή του κατάλληλη ασκησιολογίου.

Με τη βοήθεια της, οι ειδικοί στη διατροφή μπορούν να αναλύσουν πόσο λίπος είναι απαραίτητο να απωλέσει ένα άτομο και να φτάσει στη βέλτιστη υγεία του.

Επίσης, η λιπομέτρηση μπορεί να βοηθήσει στον προσανατολισμό των ασκήσεων που χρειάζεται ένας αθλητής ή ένας απλός ασκούμενος για να επιτύχει τα αποτελέσματα που επιθυμεί.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε λιπομέτρηση;

 Η συχνότητα με την οποία πρέπει να κάνουμε λιπομέτρηση εξαρτάται από τους στόχους που υπάρχουν.

Για παράδειγμα, οι αθλητές που παίρνουν μέρος σε αγώνες μπορεί να χρειαστεί να κάνουν λιπομέτρηση κάθε εβδομάδα ή κάθε δυο εβδομάδες για να διασφαλίσουν ότι διατηρούν τη σωστή απόδοση.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος μπορεί να χρειάζεται να κάνουν λιπομέτρηση μόνο μια φορά τον μήνα ή 1 φορά στις δυο εβδομάδες. Επίσης, οι άνθρωποι που θέλουν απλά να διατηρήσουν την υγεία τους μπορούν να κάνουν λιπομέτρηση μία ή δύο φορές τον χρόνο.

Συνολικά, η λιπομέτρηση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες της διατροφής στην αξιολόγηση του σωματικού λίπους και την κατάλληλη διαμόρφωση του περιεχομένου των διαιτητικών προγραμμάτων.

Είδη Λιπομετρητών

Υπάρχουν διάφορα είδη λιπομετρητών και κάθε ένας από αυτούς προσφέρει διαφορετικές μεθόδους μέτρησης του λίπους.

Ορισμένοι λιπομετρητές κάνουν τμηματική ανάλυση του λίπους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μετρήσουν το λίπος σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως οι γλουτοί, οι μηροί τα ισχία κλπ.

Επίσης, μπορούν να μετρήσουν το σπλαχνικό λίπος, που είναι μία πολύ σημαντική τιμή για την υγεία. Το σπλαχνικό λίπος μας δείχνει πόσο επιρρεπείς είμαστε σε παθήσεις υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα κ.α.

Πώς προετοιμαζόμαστε για μία λιπομέτρηση;
  • Ενυδατωθείτε την προηγούμενη μέρα
  • Αποφύγετε το αλκοόλ ή την καφεΐνη 24 ώρες πριν από την εξέταση και την άσκηση
  • Μην τρώτε 3-4 ώρες πριν από την εξέταση
  • Αποφύγετε τη χρήση λοσιόν ή αλοιφής στα χέρια και τα πόδια σας
  • Προσπαθήστε να πιείτε 4 φλιτζάνια νερό την ημέρα πριν από το ραντεβού σας
  • Χρησιμοποιήστε το μπάνιο πριν από τη μέτρηση
  • Φορέστε ελαφριά ρούχα, και προσπαθήστε να φοράτε παρόμοια ρούχα σε κάθε μέτρηση
  • Αφαιρέστε τα μεταλλικά αντικείμενα, όπως κοσμήματα, ρολόι, ζώνες, κλειδιά σε τσέπες κλπ
Πότε ενδέχεται η μέτρηση να έχει αποκλίσεις  ή να μην είναι ενδεικτική;

Οι γυναίκες βιώνουν περισσότερες αλλαγές στα επίπεδα ενυδάτωσης από τους άνδρες λόγω του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την μέτρηση του σωματικού λίπους, ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο BIA.

Η κατακράτηση υγρών μπορεί επίσης να προκαλέσει διακυμάνσεις του βάρους καθημερινά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προκαλώντας πρόσθετη διακύμανση στο ποσοστό σωματικού λίπους. Μπορεί να οφείλεται σε κατανάλωση γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες ή αλάτι, τον κακό ύπνο ή τα αυξημένα επίπεδα στρες.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μυική μάζα και το λίπος να φανούν διαφορετικά από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Η έντονη άσκηση στις ώρες πριν την άσκηση, οδηγεί σε αυξημένη κατακράτηση νερών στους μύες. Αυτό θα κάνει την μυική μάζα να εμφανιστεί ψευδώς αυξημένη στην μέτρηση μας.

Λιπομέτρηση στο Διαιτολογικό γραφείο Σταματία Διακάκη

Η λιπομέτρηση μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την κατάσταση της υγείας σας, την πρόοδο του βάρους σας, την αθλητική σας κατάσταση αλλά και πολλά άλλα.

Το διαιτολογικό γραφείο μας στον Εύοσμο διαθέτει τον σύγχρονο λιπομετρητή ΙnBody 120. Ο συγκεκριμένος λιπομετρητής, είναι ένας από τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ανάλυσης σύστασης σώματος στην αγορά σήμερα. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία βιοηλεκτρικής αντίστασης για να μετρήσει το σωματικό λίπος και άλλες σημαντικές μετρήσεις του σώματος.

λιπομέτρηση ακριβείας

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του InBody 120 είναι ότι είναι απλός στη χρήση και ανταποκρίνεται γρήγορα. Τα αποτελέσματα μπορούν να εμφανίζονται μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τα αποτελέσματα είναι ευανάγνωστα, πολύ απλοϊκά αποτυπωμένα και εμφανίζονται τα φυσιολογικά εύρη. Με αυτόν τον τρόπο, ο διαιτώμενος μπορεί εύκολα να καταλάβει ποιοι θα πρέπει να είναι οι στόχοι του.

Μια άλλη σημαντική δυνατότητα του InBody 120 είναι η μέτρηση των σωματικών υγρών και των μυών σε διάφορα σημεία του σώματος. Αυτό βοηθά τους διαιτολόγους και τους γυμναστές να αναλύσουν τα αποτελέσματα και να παρακολουθήσουν την πρόοδο των πελατών τους.

Εάν θέλετε να προγραμματίσετε μία λιπομέτρηση, ή εάν έχετε κάποια απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας με όποιον από τους παρακάτω τρόπους σας εξυπηρετεί:

Περισσότερα άρθρα

καλοκαιρινή διατροφή

Η καλοκαιρινή διατροφή και η σημασία της

Η καλοκαιρινή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας μέσω της λήψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αλλά και της επαρκούς

ozempic

Ozempic και παρανοήσεις

Είναι το Ozempic η λύση για το αδυνάτισμα ή είναι άλλη μια λάθος τακτική που θα έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και

υποθερμιδικές δίαιτες

Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι υποθερμιδικές δίαιτες ή αλλιώς δίαιτες χαμηλών θερμίδων (LCD) αποτελούν μεθόδους απώλειας βάρους για άτομα  υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στοχεύουν στη βελτίωση της

Scroll to Top