Η δίαιτα εξπρές και οι συνέπειες της

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δίαιτα εξπρές. Ωραίο δεν ακούγεται;

Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή θελήσαμε να απαλλαχτούμε γρήγορα και εύκολα από το περιττό μας βάρος. Να φορέσουμε ένα συγκεκριμένο ρούχο, να ξεφουσκώσουμε ή να ισορροπήσουμε την ζυγαριά μετά από μία περίοδο αυξημένης κατανάλωσης φαγητού.

Πολλοί από εμάς επίσης θελήσαμε να χάσουμε άμεσα κιλά για συγκεκριμένους σκοπούς όπως ένας προγραμματισμένος γάμος, καλοκαιρινές διακοπές ή ακόμα και μια συνάντηση παλιών φίλων. Έτσι, φτάνοντας σε ένα “μαγικό βάρος” πολλοί πιστεύουμε ότι θα είμαστε αρεστοί και περισσότερο αποδεκτοί από τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Τότε λοιπόν, γράψαμε στην μηχανή αναζήτησης του smartphone μας τον χιλιοτραγουδισμένο όρο δίαιτα εξπρές…

Τι είναι όμως αυτή η περιβόητη δίαιτα express;

Οι δίαιτες εξπρές ή οι δίαιτες περιοριστικού τύπου ή δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων είναι δίαιτες που αποσκοπούν στην απώλεια 2 εώς και 8 ή και περισσότερων κιλών μέσα σε μία εβδομάδα.

Στηρίζονται συνήθως σε υποθερμιδικά διαιτολόγια 1200 ή και λιγότερων θερμίδων. Περιλαμβάνουν πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα, είναι εξαντλητικά για τον οργανισμό και προφανώς δεν είναι εξατομικευμένα.

Πόσο αποτελεσματική είναι μια δίαιτα εξπρές;

Μία δίαιτα εξπρές μπορεί πράγματι να σας προσφέρει απώλεια βάρους.

Αυτή η απώλεια όμως θα ισχύει μόνο για όσο καιρό είναι εφικτό να τηρήσει κάποιος αυτήν την δίαιτα. Μόλις τελειώσετε και επιστρέψετε στην κανονική κατανάλωση φαγητού, θα ανακτήσετε τα κιλά που χάσατε. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, θα καταλήξετε να έχετε μεγαλύτερο βάρος από πριν…

Μια δίαιτα εξπρές στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην απώλεια νερού και γλυκογόνου (η αποθηκευτική μορφή του υδατάνθρακα στον μυ) και όχι σε απώλεια λίπους. Οπότε, μόλις ολοκληρωθεί, ο οργανισμός θα προσπαθήσει να ενυδατωθεί ξανά και να αναπληρώσει τις αποθήκες του.

Αυτο φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα το νούμερο που βλέπετε στην ζυγαριά να επανέλθει στα γνώριμα λημέρια.

Τι γίνεται σε βάθος χρόνου;

Σε βάθος χρόνου, μια δίαιτα εξπρές δεν προσφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όσοι τις ακολουθούν παίρνουν πίσω τα κιλά που έχασαν μέσα σε μερικές κιόλας μέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή στηρίζονται σε ένα μή ρεαλιστικό και επικίνδυνο για την υγεία πλάνο διατροφής, που ούτε είναι χρήσιμο ούτε εφικτό κάποιος να τηρεί μακροπρόθεσμα.

Μία δίαιτα μιας εβδομάδας δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνήθειες μιας ζωής, όσο δραστική και αν είναι.

Τι επιπτώσεις έχει μια δίαιτα εξπρές;

Αρχικά, όπως προείπαμε οι δίαιτες εξπρές στηρίζονται κατά βάση στην απώλεια ενδομυικών νερών.

Κατά συνέπεια επιφέρουν αφυδάτωση, η οποία είναι μία άκρως ανθυγιεινή και επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό μας. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

  • Έντονη δίψα, ξηρό και κολλώδες στόμα
  • Κούραση, νεύρα
  • Ξηροφθαλμία ή θολή όραση
  • Πονοκέφαλος ή σύγχυση
  • Μυϊκές κράμπες
  • Απουσία ιδρώτα
  • Σκουρόχρωμα ούρα
  • Πυρετός
  • Ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα
  • Δυσκοιλιότητα

Ακόμη, οι δίαιτες εξπρές μακροπρόθεσμα έχουν αρνητική επίδραση στην σύσταση του σώματος μας, καθώς εκτός από νερό χάνουμε και μέρος της μυϊκής μας μάζας. Ζητούμενο σε μία πετυχημένη δίαιτα είναι το λίπος να μειώνεται και η μυϊκή μάζα να ελαττώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο.

Προστατεύοντας την μυϊκή μας μάζα διατηρούμε έναν υγιή μεταβολισμό, έχουμε υγιείς αρθρώσεις, προστατευόμαστε από οστεοπόρωση και αρθρίτιδες και είμαστε πιο δυνατοί και ικανοί να εκτελούμε καθημερινές λειτουργίες που καλείται να κάνει το σώμα μας.

Κάθε φορά που κάνουμε μια προσπάθεια απώλειας βάρους υπάρχει μία μικρή, φυσιολογική απώλεια μυϊκής μάζας. Σε μια εξαντλητική δίαιτα όμως, η απώλεια είναι μεγαλύτερη. Οι μύες αποτελούν τον πιο ενεργά μεταβολικό ιστό του σώματος μας, που σημαίνει πως όσο μειώνεται η μυϊκή μας μάζα, τοσο ‘πέφτει΄ο μεταβολισμός μας.

Επομένως, μετά από μία δίαιτα εξπρές ο μεταβολικός μας ρυθμός είναι πιο επιβραδυμένος από ότι θα ήταν σε μια τυπική δίαιτα. Κατά την επιστροφή στην τυπική μας διατροφή, η επαναπρόσληψη του βάρους είναι ακόμα μεγαλύτερη! Επίσης, το σώμα τείνει να αποθηκεύει την ενέργεια αυτή ως λίπος, το οποίο αποτελεί την αποθήκη ενέργειας του σώματος μας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η περιοριστική τύπου δίαιτα οδηγεί σε στέρηση. Η στέρηση με τη σειρά της οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση τροφής. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να δημιουργηθεί μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό όπως η Βουλιμία ή η Αδηφαγία.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι ” θα το τηρήσω για μία εβδομάδα για να βάλω το φόρεμα και μετα δεν με νοιάζει να τα ξαναπάρω”, μάλλον έλαβες την απάντηση σου. Άρα αξίζει αυτή η προσπάθεια;

Μήπως κουράστηκες να δοκιμάζεις δίαιτες εξπρές;

Αν νιώθεις ότι έχεις κουραστεί και εξαντληθεί από πολλές στερητικές δίαιτες του παρελθόντος, σου προτείνουμε να το σκεφτείς λίγο διαφορετικά.

Το γραφείο μας έχει την εμπειρία και γνωρίζει πώς να σε βοηθήσει. Παρέχουμε δια ζώσης ή online εξατομικευμένες συνεδρίες σε άτομα που θέλουν να ισορροπήσουν την διατροφή τους και να έρθουν πιο κοντά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.Μπορούμε να είμαστε δίπλα σου σε αυτό το όμορφο ταξίδι υγείας και ευεξίας.

Εμπιστεύσου το γραφείο μας και μπορείς να επικοινωνήσεις μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σε εξυπηρετεί:

● Κάλεσε μας στο + 2316 020 999
● Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας

Περισσότερα άρθρα

ozempic

Ozempic και παρανοήσεις

Είναι το Ozempic η λύση για το αδυνάτισμα ή είναι άλλη μια λάθος τακτική που θα έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και

υποθερμιδικές δίαιτες

Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι υποθερμιδικές δίαιτες ή αλλιώς δίαιτες χαμηλών θερμίδων (LCD) αποτελούν μεθόδους απώλειας βάρους για άτομα  υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στοχεύουν στη βελτίωση της

δίαιτα Κέτο

Η δίαιτα Κέτο και τα μυστικά της

Η κετογονική διατροφή ή αλλιώς δίαιτα Κέτο είναι μία δίαιτα που περιλαμβάνει ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Συνήθως επιλέγεται το 90%  της ημερήσιας  ενεργειακής

Scroll to Top