Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ισορροπημένη διατροφή

Facebook
Twitter
LinkedIn

To Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για πολλούς είναι λόγος γεννήσεως προκλήσεων, άγχους και απορίας για το αν μπορεί να τηρηθεί μια σωστή διατροφή.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, χαρακτηρίζεται από οικογενειακές στιγμές και περισσότερες κοινωνικές συγκεντρώσεις μαζί με φίλους από τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Οι χειμωνιάτικες μέρες συνοδεύονται με όμορφες γεύσεις και μυρωδιές που γεννούν συναισθήματα ζεστασιάς, γαλήνης αλλά και αξέχαστες αναμνήσεις.

Την ψυχική αυτή ηρεμία όμως, έρχεται να διαταράξει σε πολλούς ανθρώπους που θέλουν να φροντίσουν τη διατροφή τους, η σκέψη γύρω από το φαγητό. Οι συναναστροφές με οικογένεια και φίλους, συνδέονται με τη λήψη φαγητού. Ορισμένες φορές μάλιστα, με την υπερκατανάλωση του με πιο ανθυγιεινές επιλογές.

Στις μέρες των εορτών λοιπόν, προκύπτουν πολλές προκλήσεις.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διατροφή: Μπορούν να συνδυαστούν;

Όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζουμε προς τις 2 κρίσιμες εβδομάδες των εορτών, όλα πλέον είναι στολισμένα και υπάρχει μία διαφορετική διάθεση στην ατμόσφαιρα.

Αρχίζουμε να προμηθευόμαστε τα κατάλληλα υλικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπου ξεκινάει το στάδιο της αποδιοργάνωσης. Λογικό, καθώς εισάγονται στο σπίτι αρκετές λιχουδιές. Πολλοί ανησυχούν μήπως επηρεαστεί αρνητικά όλη η διατροφική προσπάθεια που έχει γίνει με τόσο κόπο και θέληση.

Στη πραγματικότητα όμως, καμία προσπάθεια μπορεί να μη πάει χαμένη αν γίνουν όλα μεθοδικά, χωρίς να χαθεί η μαγεία των Χριστουγέννων.

Βάλτε στόχους για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αρχικά, κατά την εορταστική αυτή περίοδο βάλτε μικρούς και εφικτούς στόχους τους οποίους θα μπορέσετε να επιτύχετε.

Διαφορετικά, αν πιέσετε τον εαυτό σας να στερηθεί σε ένα περιβάλλον που είναι κατακλυσμένο από γλυκά εδέσματα και πλούσια γεύματα για να χάσετε βάρος, θα επέλθει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να αποτραπεί αν δώσετε έμφαση στη διατήρηση του βάρους και όχι στην απώλειά του. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με την άσκηση, θα σας δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσετε.

Επιπλέον, θα ήταν πρακτικό να μην αναπαράγετε συνεχώς το θέμα της διατροφής σε συζητήσεις. Περιορίστε την σκέψη ότι πρέπει να ακολουθήσετε ένα πλάνο διατροφής κατά γράμμα ή αλλιώς να το παρατήσετε.

Χαλαρώστε και βρείτε την ισορροπία που απαιτείται μεταξύ των ημερών. Είναι λογικό πως θα υπάρξουν μέρες που θα είναι πιο βατές διατροφικά και άλλες πιο δύσκολες. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη μέθοδο 80/20.

Συγκεκριμένα, έχετε τη δυνατότητα το 80% των ημερών να τρέφεστε με βάση τα τρία κυρίως γεύματα και τα ενδιάμεσα σνακ, αν υπάρχουν. Το υπόλοιπο 20% να το αφιερώσετε στην κατανάλωση τροφίμων που πραγματικά θέλετε να γευτείτε.

Κάντε πέρα τους πειρασμούς

Για να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη, διαμορφώστε το περιβάλλον στο οποίο ζείτε έτσι ώστε να μην δημιουργούνται διαρκώς πειρασμοί.

Ζητήστε από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να είναι υποστηρικτικά, προσαρμόζοντας κατάλληλα και τον χώρο του σπιτιού. Επιλέξτε να βάλετε τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές μακριά από τραπέζια που έχετε συνεχόμενη οπτική επαφή. Καλύψτε οτιδήποτε νιώθετε ότι σας προσελκύει είτε σε κλειστό σκεύος , μη διάφανο είτε σε ένα ντουλάπι.

Εναλλακτικά, τοποθετήστε σε πιο εμφανή σημεία τις πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα φρούτα. Ακόμη, θα ήταν βοηθητικό να αγοράζετε ή να φτιάχνετε τα εδέσματα που σας αρέσουν σε μικρότερη ποσότητα, για να διατηρείτε όσο είναι εφικτό το καθημερινό ενεργειακό ισοζύγιο μέσα στα πλαίσια των αναγκών σας.

Τραφείτε συνειδητά

Επίσης, καλό θα ήταν να έχετε την πλήρη συνείδηση των φαγητών που καταναλώνετε, εστιάζοντας σε όλα τα χαρακτηριστικά τους.

Οσμή, γεύση, όψη ώστε να παίρνετε το χρόνο να τα απολαύσετε χωρίς βιασύνη, για να προκληθεί σωστά το αίσθημα του κορεσμού. Η συνθήκη αυτή πρέπει να εφαρμόζεται γενικότερα κατά τη διάρκεια μιας διατροφής, πόσο μάλλον τις μέρες αυτές που η ποσότητα του φαγητού είναι μεγαλύτερη και λαχταριστή.

10 τρόπου για να απολαύσετε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, σε ένα διάλειμμα από την πιεστική καθημερινότητα, έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να ανταλλάξουμε ευχές στα γιορτινά τραπέζια.

Για να μη δημιουργηθούν όμως τύψεις και ανησυχίες για το φαγητό που ενδεχομένως επηρεάσουν ψυχολογικά, υπάρχουν μερικοί τρόποι να απολαύσουμε στο έπακρο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

1.Κάντε τακτικά γεύματα

Προσπαθήστε την ημέρα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού να είστε τακτικοί με τα γεύματά σας.

Μην τα παραλείψετε αναμένοντας την οικογενειακή συγκέντρωση για να φάτε κατευθείαν στο τραπέζι. Θα παρασυρθείτε από τις όμορφες μυρωδιές και γεύσεις με αποτέλεσμα να οδηγηθείτε στην υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού.

2.Μην ξεχνάτε το πρωινό και τα σνακ σας

Θα ήταν βοηθητικό να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα θρεπτικό πρωινό και να συνεχίσετε με τα συχνά σνακ μέχρι την ώρα του γεύματος.

3.Μην σκέφτεστε τις θερμίδες

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, μην περιορίζεστε στο να σκέφτεστε τον τρόπο που θα προσλάβετε λιγότερες θερμίδες αλλά πώς αυτές μπορούν να είναι ποιοτικές. Σε αυτό θα συμβάλλει σημαντικά το σερβίρισμα του φαγητού σας με την μέθοδο του πιάτου.

Η μέθοδος του πιάτου περιλαμβάνει πάντοτε τη σαλάτα, μία πηγή υδατάνθρακα και μια πηγή πρωτεΐνης. Σερβίροντας επομένως το φαγητό στο πιάτο, αυτομάτως επωφελείστε σε δύο τομείς. Διαλέγετε τα εδέσματα που πραγματικά θέλετε να γευτείτε, αποφεύγοντας το τσιμπολόγημα από τα υπόλοιπα πιάτα του τραπεζιού.

4.Καταναλώστε μόνο αυτά που θέλετε

Επιλέξτε τα εδέσματα που πραγματικά θέλετε να γευτείτε. Δεν είναι απαραίτητο να δοκιμάσετε από όλα που περιλαμβάνει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για να μη δυσαρεστείσετε τον/την οιδεσπότη/οικοδέσποινα.

5.Προτιμήστε τα ψητά και τα βρασμένα

Εννοείται ότι ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφών. Για αυτό, θα ήταν προτιμότερο να καταναλώνονται  είτε ψημένα στο φούρνο είτε βρασμένα.

6.Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ

Φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό. Αν παρόλα αυτά θέλετε να συνοδέψετε το γεύμα σας με ένα αλκοολούχο ποτό, προτιμήστε ένα ποτήρι κρασί.

7.Όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα

Βέβαια, έχει μεγάλη σημασία και ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνουμε το φαγητό. Η αργή μάσηση βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών καθώς ο εγκέφαλος προλαβαίνει να στείλει το μήνυμα ότι χορτάσαμε (το γνωστό χρυσό 20λεπτο). Έτσι, το αίσθημα του κορεσμού επέρχεται τη στιγμή που νιώθετε πλήρης χωρίς όμως να έχετε προβεί σε υπερβολές.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγχετε τις θερμίδες που έχετε φάει ώστε να κυμαίνεστε μέσα στα πλαίσια των θερμιδικών αναγκών που σας αναλογούν. Μην ξεχνάμε, ότι το να καταναλώσω περισσότερη τροφή στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ξεπερνώντας το αίσθημα του κορεσμού θα με οδηγήσει σε φούσκωμα και γαστρεντερικές διαταραχές.

Έτσι, χάνεται όλη η απόλαυση του γεύματος.

8.Δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε μεγάλες ποσότητες

Από την άλλη πλευρά, εάν είστε ο/η οικοδεσπότης/δέσποινα του τραπεζιού, υπολογίστε τις μερίδες που θα φτιάξετε αναλογικά με τους καλεσμένους. Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται υπερβολές στη ποσότητα των φαγητών.

9.Μοιραστείτε το φαγητό

Εάν στο τέλος της βραδιάς υπάρξει περίσσευμα, μη διστάσετε να το μοιράσετε στους αγαπημένους σας ανθρώπους. Έτσι, δεν θα αναγκάζεστε να τρώτε το ίδιο μενού για μία εβδομάδα.

10.Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;

Όπως είναι φυσιολογικό μετά το κυρίως γεύμα σειρά έχει το επιδόρπιο. Εννοείται πώς τα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που πρωταγωνιστούν αυτές τις γιορτινές μέρες είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Πάντα επικρατεί η απορία ποιο από τα δύο αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή. Η αλήθεια είναι πως η θρεπτική αξία του μελομακάρονου υπερτερεί αυτή του κουραμπιέ εξαιτίας των συστατικών από τα οποία παρασκευάζεται. Πιο αναλυτικά, το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι είναι πλούσιες πηγές μονοακόρεστων, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε βούτυρο και αυγά τα καθιστά ελεύθερα κορεσμένων λιπαρών.

Συμπερασματικά

Τη γιορτινή αυτή περίοδο, όλοι αξίζουμε στιγμές ξεκούρασης, χαράς και γαλήνης, χωρίς έγνοιες που μας προκαλούν άγχος και στεναχώρια.

Για αυτό, το θέμα τη διατροφής δεν θα πρέπει να καταλαμβάνει χρόνο από όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Διότι, με απλά και μεθοδικά βήματα μπορεί να γίνει απολαυστική όπως της αρμόζει!

Χρειάζεστε περαιτέρω καθοδήγηση για το πώς να τραφείτε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Μην ανησυχείτε, είμαστε εδώ για εσάς! Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να σας γνωρίσουμε και μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας με όποιον από τους παρακάτω τρόπους σας εξυπηρετεί:

● Καλέστε μας στο + 2316 020 999
● Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας

Περισσότερα άρθρα

καλοκαιρινή διατροφή

Η καλοκαιρινή διατροφή και η σημασία της

Η καλοκαιρινή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας μέσω της λήψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αλλά και της επαρκούς

ozempic

Ozempic και παρανοήσεις

Είναι το Ozempic η λύση για το αδυνάτισμα ή είναι άλλη μια λάθος τακτική που θα έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και

υποθερμιδικές δίαιτες

Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι υποθερμιδικές δίαιτες ή αλλιώς δίαιτες χαμηλών θερμίδων (LCD) αποτελούν μεθόδους απώλειας βάρους για άτομα  υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στοχεύουν στη βελτίωση της

Scroll to Top