Η Αδηφαγία (επισήμως Αδηφαγική Διαταραχή) αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ψυχολογική νόσος το 1959 σε μια εργασία που δημοσίευσε ο ψυχίατρος Άλμπερτ Στάνκαρντ.
Ο συγκεκριμένος επιστήμονας περιέγραψε την αδηφαγία ως ένα διατροφικό πρότυπο που περιλάμβανε την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού σε ακανόνιστες ώρες. Εκείνη την εποχή, συνέδεσε τα επεισόδια φαγητού με το βραδινό φαγητό.
Τελικά, ο όρος «υπερφαγία» χρησιμοποιήθηκε είτε η υπερβολική κατανάλωση φαγητού συνέβαινε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε της νύχτας.
Πώς είναι να έχει κάποιος Αδηφαγία
Ένα άτομο με Αδηφαγία καταναλώνει συχνά ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαγητού ενώ παράλληλα αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει.
Η διαταραχή υπερφαγίας είναι παρόμοια – αλλά όχι η ίδια – με την Νευρική Βουλιμία. Η διαφορά είναι ότι η Διαταραχή Υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από απουσία αντισταθμιστικών ενεργειών, παρά το γεγονός ότι οι πάσχοντες βιώνουν παρόμοια συναισθήματα έντονης ενοχής, ντροπής και μίσους για τον εαυτό τους μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας.
Πολλοί λανθασμένα συσχετίζουν τις Διατροφικές Διαταραχές με την απώλεια βάρους ή το χαμηλό σωματικό βάρος. Αυτό όμως δεν συμβαίνει συχνά για την Αδηφαγία. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να εμφανίσουν αύξηση βάρους ή ακόμα και αυξομειώσεις βάρους.
Η Αδηφαγία και τα συμπτώματα της
Τα περισσότερα άτομα με Αδηφαγία είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αλλά μπορεί να έχουν ακόμα και φυσιολογικό βάρος.
Συνήθως τα άτομα αυτά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως σε διάστημα δύο ωρών ενώ παράλληλα νιώθουν ότι αυτή η διατροφική τους συμπεριφορά είναι εκτός ελέγχου. Επίσης, καταναλώνουν φαγητό ακόμα και όταν είναι χορτάτοι ή δεν πεινάνε και φτάνουν στο σημείο που δεν μπορούν να καταναλώσουν άλλη ποσότητα τροφής νιώθοντας άβολα.
Χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα γρήγορη κατανάλωση τροφής και συχνά τρώνε μόνοι και κρυφά όταν κανείς δεν τους βλέπει. Μετά από όλο αυτό το επεισόδιο υπερφαγίας νιώθουν κατάθλιψη, αηδία, ντροπή, ενοχή ή ακόμα και αναστάτωση για το φαγητό τους. Όλα αυτά οδηγούν σε μια ακόμα στερητική δίαιτα. Η στέρηση αυτή πυροδοτεί αυτόν τον φαύλο κύκλο ξανά και ξανά.
Η σοβαρότητα της διαταραχής υπερφαγίας καθορίζεται από το πόσο συχνά συμβαίνουν επεισόδια υπερφαγίας κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.
Πού οφείλεται η Αδηφαγία
Τα αίτια της διαταραχής υπερφαγίας είναι άγνωστα.
Όμως η κληρονομικότητα, οι βιολογικοί παράγοντες, η μακροχρόνια δίαιτα και τα ψυχολογικά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο. Παράγοντες κινδύνου διαταραχής υπερφαγίας είναι μια στερητική δίαιτα, η διατροφική ανασφάλεια αλλά και οι ανεκπλήρωτες ανάγκες που μπορεί να νιώθει ένα άτομο.
1. Δίαιτα
Η δίαιτα γενικότερα αυξάνει τον κίνδυνο φαγητού λόγω της επίδρασης του περιορισμού της τροφής στο σώμα (φυσιολογικό) και στον εγκέφαλο (ψυχολογικό).
2. Διατροφική ανασφάλεια
Η σκόπιμη δίαιτα δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να είναι διατροφικά ανεπαρκής και επιρρεπής στην υπερφαγία. Η τροφική ανασφάλεια είναι ένας άλλος λόγος που μπορεί να πυροδοτήσει την απόκριση επιβίωσης για αναζήτηση και διατήρηση τροφής.
3. Ανεκπλήρωτες ανάγκες
Οι ανικανοποίητες ανάγκες μπορούν επίσης να είναι κινητήρια δύναμη για την υπερφαγία.
Αυτές οι ανάγκες μπορεί να είναι συναισθηματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, πνευματικές, σωματικές ή ευχαρίστηση . Ό,τι κι αν είναι, ένα επεισόδιο υπερφαγίας μπορεί να είναι σημάδι ότι οι ανάγκες σας δεν ικανοποιούνται.
Όπως όλες οι Διατροφικές Διαταραχές, η Αδηφαγία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή, την εργασία/εκπαίδευση ενός ατόμου και την ικανότητα να κάνει πράγματα που του δίνουν χαρά και αίσθηση σκοπού.
Ήξερες ότι οι άνθρωποι που κάνουν αυστηρή δίαιτα έχουν 18 φορές περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε υπερφαγία;
Πώς θεραπεύεται η Αδηφαγία
Μια Διατροφική Διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια και άτομα κάθε μεγέθους, σχήματος και εμφάνισης μπορεί να έχουν Διατροφική Διαταραχή.
Αν και η εμπειρία του καθενός από τη Διαταραχή Υπερφαγίας είναι μοναδική και μπορεί να βιωθεί διαφορετικά για κάθε άτομο, όλοι αξίζουν πρόσβαση σε μη επικριτική υποστήριξη και θεραπεία από εξειδικευμένους Επαγγελματίες Υγείας. Οι θεραπείες που βασίζονται σε στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη θεραπεία της διαταραχής υπερφαγίας περιλαμβάνουν:
- Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για τη διαταραχή υπερφαγίας
- Διαπροσωπική ψυχοθεραπεία
- Διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία
- Διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος
Διατροφική θεραπεία
Για να θεραπευθεί η Αδηφαγία, το άτομο με Διατροφική Διαταραχή θα πρέπει να διδαχθεί και να εκπαιδευτεί από έναν εξιδεικευμένο επαγγελματία υγείας σε μια ισορροπημένη και πιο υγιεινή διατροφή.
Η συνεργασία με έναν Διαιτολόγο Διατροφολόγο εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών βοηθάει στην εκμάθηση και αναγνώριση των σημάτων πείνας και κορεσμού του σώματος. Επίσης, βοηθάει στη σταθεροποίηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και στην απόκτηση μιας πιο υγιούς σχέσης απέναντι στο φαγητό.
Ένας εξειδικευμένος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς η διατροφή επηρεάζει το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης του τρόπου με τον οποίο η διατροφική σας διαταραχή προκαλεί τόσο διατροφικά όσο και σωματικά προβλήματα. Η καθιέρωση σταθερών και ισορροπημένων γευμάτων και η αποφυγή της δίαιτας μπορούν να διδαχθούν και να ενισχυθούν από έναν επαγγελματία υγείας.
Χρειάζεσαι θεραπεία ή γνωρίζεις κάποιον που μπορεί να έχει Αδηφαγική Διαταραχή;
Νιώθεις ότι πολλά από τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν εσένα ή κάποιον δικό σου άνθρωπο;
Το γραφείο μας έχει την εμπειρία και γνωρίζει πώς να σε βοηθήσει. Παρέχουμε δια ζώσης ή Online εξατομικευμένες συνεδρίες σε άτομα που πάσχουν από Αδηφαγία. Μπορούμε να είμαστε δίπλα σου σε αυτό το ταξίδι μέχρι τον τελικό προορισμό προς ένα υγιές και ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Υπάρχει λύση, υπάρχει θεραπεία. Εμπιστεύσου το γραφείο μας και μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθος τρόπους σε εξυπηρετεί:
- Καλέσε μας στο +2316020999
- Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας