Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία πάθηση κατά την οποία συνεχόμενες παλινδρομήσεις του όξινου περιεχομένου του στομάχου, προκαλούν φλεγμονή στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου λόγω χαλάρωσης του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα στο κατώτερο σημείο του.

Είναι η δεύτερη συχνότερη πάθηση του πεπτικού μας συστήματος μετά από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Μάλιστα, αν εμφανιστεί μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Συγκεκριμένα, η φλεγμονή στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου που είναι χρόνια, θεωρείται αναστρέψιμη με τη λήψη θεραπευτικής αγωγής.

Με την διακοπή της όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επανεμφάνισης των συμπτωμάτων μετά από λίγους μήνες.

Τι προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών στη καθημερινότητα ενός ανθρώπου, μπορεί να δυσχεραίνει την κλινική εικόνα της νόσου.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και επιδείνωση της είναι η κατανάλωση τροφών όπως τα λιπαρά και καυτερά φαγητά, η σοκολάτα, τα τηγανητά, τα καρυκεύματα, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, οι όξινοι χυμοί και η καφεΐνη.

Όλα αυτά βέβαια έχουν ως συνέπεια και την παχυσαρκία η οποία λόγω συνεχόμενης πίεσης που δέχεται το στομάχι από το αυξημένο ποσοστό του ενδοκοιλιακού λίπους, συντελεί στην παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου. Εκτός από τα παραπάνω, το κάπνισμα και το στρες επηρεάζουν την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης. Η αύξηση των γυναικείων ορμονικών επιπέδων της προγεστερόνης, ενισχύει την μυϊκή χαλάρωση του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του εμβρύου που επιδεινώνει την συνεχόμενη πίεση που δέχεται το στομάχι, προκαλεί επαναλαμβανόμενες παλινδρομήσεις.

Επιπλέον, οι κινητικές διαταραχές του ίδιου του οισοφάγου, καθώς και οι παθήσεις του διαφράγματος, με κυριότερη τη διαφραγματοκήλη που είναι επακόλουθη συνέπεια της παχυσαρκίας, χειροτερεύουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες

Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης είναι ποικίλα και διαφοροποιούνται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης.

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η καούρα η οποία χαρακτηρίζεται από έναν οξύ καυστικό πόνο πίσω από το στέρνο. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί με τον επίμονο βήχα που συνοδεύεται και με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ακόμη, ο πονόλαιμος κάνει την κατάποση πιο επίπονη, δυσκολεύοντας και την πέψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμετο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την αίσθηση όξινης γεύσης στο φάρυγγα καθώς και την αλλοίωση του σμάλτου των δοντιών. Ο λόγος είναι τα οξέα του στομάχου που φτάνουν μέχρι την στοματική κοιλότητα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παρουσιάζουν παραπάνω από 2 ή 3 παλινδρομικά επεισόδια ανά εβδομάδα θεωρούνται ότι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ενδιαφέρον είναι ότι το 33% των πασχόντων δεν εμφανίζει τα συμπτώματα.

Παλινδρόμηση και συνέπειες

Ως μία χρόνια νόσος, ο διαρκής ερεθισμός του οισοφάγου επιτείνει τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Η οισοφαγίτιδα είναι μια νόσος που αποτελείται από τέσσερα στάδια. Στο τρίτο, συγχέεται με αιμορραγία που είναι υπεύθυνη και για την πρόκληση σιδηροπενικών αναιμιών. Άλλη συνέπεια είναι η στένωση του οισοφάγου αλλά και η μεταπλασία του σε οισοφάγο Barett. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι μία σοβαρή επιπλοκή σε προκαρκινικό επίπεδο. Οι ασθενείς με οισοφάγο Barett έχουν 100 φορές περισσότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αδενοκαρκίνωμα.

Επίσης, τελευταία αλλά εξίσου σημαντική συνέπεια είναι ο υποτροπιασμός των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η πνευμονία από εισρόφηση όπου τα οξέα παλινδρομούνται από το στομάχι στον οισοφάγο και από εκεί οδηγούνται στην αναπνευστική οδό και τον πνεύμονα.

Παράλληλα, οι κρίσεις δύσπνοιας που θεωρούνται ως κρίσεις άσθματος στην πραγματικότητα  οφείλονται στην εισρόφηση των γαστρικών υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο και από εκεί στο λάρυγγα ή την τραχεία.

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Οι αλλαγές στις συνήθειες της καθημερινότητας που συμβάλλουν στην όξυνση της νόσου είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ασθένειας. Πολλές φορές όμως, αυτό δεν αρκεί.

Οι πιο ήπιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή η οποία συμπεριλαμβάνει τρεις τύπους φαρμάκων. Αυτά είνα τα αντιόξινα, οι αναστολείς υποδοχέων ισταμίνης-2 και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Το καθένα με το δικό του μοναδικό μηχανισμό έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μειώνοντας ή διακόπτοντας προσωρινά την έκκριση γαστρικού οξέος από το στομάχι.

Από την άλλη, στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, χρήζει η παρέμβαση της ιατρικής επιστήμης. Με την εφαρμογή χειρουργικών επεμβάσεων μπορεί να δωθεί λύση στο πρόβλημα των ασθενών μετά από χρόνιες προσπάθειες με διατροφή και χρήση φαρμάκων.

Η διαδικασία γίνεται λαπαροσκοπικά ή με ρομποτική διενέργεια για τη δημιουργία αντιπαλινδρομικού μηχανισμού μεταξύ οισοφάγου και στομάχου. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο ασθενής καταναλώνει μόνο πολτοποιημένη τροφή για τρεις μέρες μέσω υδρικής δίαιτας. Στην συνέχεια επιστρέφει στη κανονική μορφή φαγητού.

Διατροφή και αστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κάνουν μακροχρόνιες προσπάθειες διατροφής σε συνδυασμό με κάποια φαρμακευτική αγωγή, ώστε να αποφύγουν και να αποκλείσουν τις πιθανότητες ενδεχόμενης χειρουργικής επέμβασης.

Για αυτό, χρειάζεται να διαμορφώσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Μια ζωή με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών συμβάλλει σημαντικά στη προσπάθεια βελτίωσης της νόσου.

Η απώλεια βάρους ακολουθώντας ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής μειώνει σε ταυτόχρονο χρόνο το ενδοκοιλιακό λίπος και την πίεση που δέχεται το στομάχι προκαλώντας την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Παράλληλα, η αποφυγή της κατανάλωσης τροφών που την ενισχύουν, δρουν ενάντια στην χαλάρωση του σφιγκτήρα.

Είναι χρήσιμο να γίνονται συχνά και σωστά οργανωμένα γεύματα έτσι ώστε να επιβαρύνουν όσο το δυνατό λιγότερο το στομάχι. Η καλύτερη πρακτική για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι συχνά και μικρά (ελαφρά) γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας με αργό ρυθμό μάσησης και σε σωστή καθιστή θέση.

Το βραδινό γεύμα καλό θα ήταν να απέχει τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι την βραδινή κατάκλιση. Προκαλεί την διάταση του στομάχου και την δυσλειτουργία του καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και lifestyle

Πρωταρχικός σκοπός είναι η διαχείριση του σωματικού βάρους και της συνολικής ευεξίας.

Η διακοπή του τσιγάρου και ο περιορισμός του στρες σε συνδυασμό με την άσκηση, αποτελούν σημαντικό παράγοντα αναστολής και βελτίωσης. Η αφιέρωση χρόνου για την αφομοίωση της τροφής μέσω της απομάκρυνσης από τυχόν χειρονακτικές εργασίες που απαιτούν σκύψιμο και την άρση βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας βελτίωσης των συμπτωμάτων της νόσου.

Εάν ακόμη προκύψει η ανάγκη για κατάκλιση μετά από ένα γεύμα, προσπαθήστε το πάνω μέρος τους σώματος να βρίσκεται σε μία κλίση κατά 10 με 20 εκατοστά, ώστε η βαρύτητα να βοηθήσει στη κένωση του οισοφάγου.

Συνοψίζοντας

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία ασθένεια, η οποία με πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και συχνή παρακολούθηση από ειδικό, μπορεί να εξελιχθεί ομαλά χωρίς επιπλοκές.

Η σωστή διατροφή και η ένταξη της σωματικής άσκησης σε συνδυασμό με την αντίληψη μιας συνολικής ευεξίας αποτελούν τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης.

Διατροφική υποστήριξη για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αντιμετωπίζεις συμπτώματα που σε παραπέμπουν στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή έχεις ήδη διάγνωση της πάθησης;

Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να ανακουφιστείς και να αναβαθμίσεις την ποιότητα της ζωής σου! Το Διαιτολογικό γραφείο μας στον Εύοσμο μπορεί να σε υποστηρίξει δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά όπου και αν βρίσκεσαι.

Μπορείς να επικοινωνήσεις με το γραφείο μας με όποιον από τους παρακάτω τρόπους σε εξυπηρετεί:

● Κάλεσε μας στο + 2316 020 999
● Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας

Περισσότερα άρθρα

καλοκαιρινή διατροφή

Η καλοκαιρινή διατροφή και η σημασία της

Η καλοκαιρινή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας μέσω της λήψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αλλά και της επαρκούς

ozempic

Ozempic και παρανοήσεις

Είναι το Ozempic η λύση για το αδυνάτισμα ή είναι άλλη μια λάθος τακτική που θα έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και

υποθερμιδικές δίαιτες

Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι υποθερμιδικές δίαιτες ή αλλιώς δίαιτες χαμηλών θερμίδων (LCD) αποτελούν μεθόδους απώλειας βάρους για άτομα  υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στοχεύουν στη βελτίωση της

Scroll to Top