Η διαλειμματική νηστεία και τα μυστικά της

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας όρος που ολοένα και συχνότερα ενδιαφέρει περισσότερο κόσμο.

Όλοι είναι περίεργοι να μάθουν λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη τάση ενώ πολλοί, ειδικοί και μη είναι υπέρμαχοι του συγκεκριμένου μοντέλου διατροφής.

Τι ακριβώς είναι όμως; Τι πραγματικά ισχύει, σε ποιούς απευθύνεται και πόσο σημαντική είναι για την υγείας μας;

Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα μοντέλα διατροφής.

Στηρίζεται στον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής για ώρες ή και μέρες με ημέρες ελεύθερης κατανάλωσης. Με λίγα λόγια, δεν έχει να κάνει με περιορισμό της πρόσληψης τροφής αλλά με το χρονικό διάστημα στο οποίο αυτή καταναλώνεται.

Ήδη από τους καιρούς που οι άνθρωποι κυνηγούσαν για το φαγητό τους, υπήρχε η έννοια της νηστείας. Τα νεότερα χρόνια όμως, γεννήθηκε η ανάγκη για περισσότερη μελέτη στην επιστημονική κοινότητα, όπου εξετάζονται όλες οι πτυχές της συνεχόμενης αποχής από το φαγητό.

Είδη διαλειμματικής νηστείας

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι εφαρμογής της διαλειμματικής νηστείας.

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει αυτήν που του ταιριάζει ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες του. Όλες οι μορφές όμως έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τον διαχωρισμό μίας ημέρας ή εβδομάδας σε φάσεις στις οποίες επιτρέπεται η ελεύθερη κατανάλωση τροφής και σε περιόδους που επιτρέπεται η πρόσληψη ελάχιστων ή και ακόμη μηδενικών θερμίδων.

Διαλειμματική νηστεία 16/8

Στο συγκεκριμένο μοντέλο, μέσα στην ημέρα αφήνουμε ένα ανοιχτό παράθυρο 8 ωρών στο οποίο καταναλώνουμε κανονικά τα γεύματά μας. Στις υπόλοιπες 16 ώρες συνιστάται πλήρης αποχή από το φαγητό.

Eat Stop Eat

Η Εναλλασσόμενη δίαιτα ή Τρώμε-Σταματάμε-Τρώμε(ή Eat-Stop-Eat) έχει ως αρχή την παρατεταμένη νηστεία 24 ωρών μέρα παρά μέρα.

Διαλειμματική νηστεία 5/2

Στο μοντέλο 5/2, 2 μη συνεχόμενες μέρες της εβδομάδας περιορίζουμε την θερμιδική πρόσληψη στις 500-600 θερμίδες. Στις υπόλοιπες 5 μέρες ακολουθούμε κανονικά το πρόγραμμα των γευμάτων μας.

Δίαιτα του πολεμιστή

Σε αυτό το σχήμα, τηρούμε 20 ώρες νηστείας μέσα στην ημέρα με λίγες και θρεπτικές θερμίδες από τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, αυγά και υψηλή ποσότητα νερού, Στην συνέχεια, αφήνουμε ένα παράθυρο τεσσάρων ωρών που μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα πολλές μερίδες φαγητού, προτιμώντας πάντα να είναι υγιεινά.

Μια δίαιτα που δεν την νοιάζουν οι τροφές

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, η διαλειμματική νηστεία δεν βασίζεται στο είδος των τροφών.

Βασίζεται στις ώρες που πρέπει να τις καταναλώνουμε και οι περισσότεροι προτιμούν το μοντέλο 16/8. Τους είναι πρακτικά πιο εύκολο, χωρίς να χρειάζεται να ζυγίζουν μερίδες. Αυτό το γεγονός κάνει την διαλειμματική 16/8 να είναι και το πιο διαδεδομένο σχήμα.

Τις ώρες και τις ημέρες της νηστείας μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα υγρά χωρίς θερμίδες όπως νερό, καφές και τσάι.

Οφέλη από την διαλειμματική νηστεία

Η ανάγκη των επιστημόνων για περισσότερη διερεύνηση της διαλειμματικής νηστείας, οδήγησε στην ανακάλυψη των οφελών της στην συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Ενισχύει την απώλεια του βάρους

Η διαλειμματική νηστεία συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Ίσως μπορεί να βοηθήσει κιολας σε πιο άμεση απώλεια πόντων και λίπους στην κοιλιά.

Ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία

Το fasting βοηθάει στην συνολική υγεία της καρδιάς μειώνοντας την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Επιπλέον, συνδέεται άρρηκτα με την αποφυγή καρδιαγγειακών νοσημάτων ή μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ρυθμίζει δηλαδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περιορίζοντας τα από 3% έως 6% και 20% με 30% κατά τη διάρκεια της αφαγίας.

Fasting και φλεγμονές

Η διαλειμματική νηστεία μειώνει τη φλεγμονή, που είναι η αιτία εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Άλλα πλεονεκτήματα

Επιπρόσθετα, η διαλειμματική δίαιτα επιβραδύνει τη γήρανση και έχει θετική επίδραση στην μνήμη, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως το Alzheimer.

Μειονεκτήματα

Κατά την εφαρμογή της διαλειμματικής δίαιτας, το αίσθημα της πείνας είναι μεγάλο.

Ο διαιτόμενος νιώθει μία συνεχόμενη κόπωση και αδυναμία τόσο σωματική όσο και εγκεφαλική. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθούν έντονες υπογλυκαιμίες με αντίκτυπο στην υγεία. Παρόλο που ο οργανισμός μπορεί να το συνηθίσει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η διαλειμματική νηστεία εξακολουθεί να μην είναι για όλους.

Ποιοί δεν πρέπει να κάνουν διαλειμματική δίαιτα

Ένα εξειδικευμένο διατροφικό πλάνο για κάθε άνθρωπο και η μετέπειτα παρακολούθηση από έναν εξειδικευμένο Διαιτολόγο είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

Όταν όμως πρόκειται για το συγκεκριμένο μοντέλο της διαλείπουσας νηστείας, ο διαιτώμενος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αν:

  • Είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και ειδικά οι γυναίκες που είναι έγκυες,θηλάζουν ή θέλουν να αποκτήσουν παιδί, διότι μπορεί να διαταραχθεί η έκκριση ορισμένων ορμονών. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπογονιμότητα και την απορρύθμιση της εμμήνου ρύσεως
  • Είναι λιποβαρής ή έχει δύσκολο παρελθόν διατροφικών διαταραχών
  • Πάσχει από γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το παρατεταμένο διάστημα νηστείας προκαλεί αύξηση του όξινου γαστρικού υγρού στο στομάχι, επιδεινώνοντας τις καούρες και διαταράσσοντας την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου
  • Είναι παιδί ή έφηβος
  • Λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, όπου χρειάζεται συγκεκριμένο ωράριο λήψης φαρμάκων

Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η εφαρμογή της διαλείπουσας νηστείας μπορεί να κρύβει κάποια εμπόδια, τα οποία πιθανόν να λειτουργήσουν ενάντια στο αποτέλεσμα της απώλειας βάρους.

Συμπερασματικά

Το μοντέλο της διαλείπουσας νηστείας μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του οργανισμού, όταν συνδυάζεται και με την μετέπειτα παρακολούθηση ενός ειδικού.

Διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό μας. Παρόλη την μεγάλη απήχηση που έχει αποκτήσει στη σύγχρονη εποχή η διαλειμματική νηστεία, διαπιστώνουμε ότι στην πραγματικότητα έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις αντίστοιχες ισο ενεργειακές κλασικές δίαιτες.

Έτσι, λοιπόν ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει ό,τι θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του και τις ανάγκες του, χωρίς να βασίζεται στις επιλογές των υπολοίπων. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και μοναδικός!

Όποιο διατροφικό μοντέλο επιλέξει κάποιος, θα πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, εφαρμόζοντας μία ισορροπημένη διατροφή με την παράλληλη ένταξη της σωματικής άσκησης. Το βασικό είναι να μάθουμε να θρέφουμε και να αγαπάμε το σώμα μας και να μπορούμε να ακολουθούμε ένα πλάνο διατροφής το οποίο ταιριάζει σε εμάς και την καθημερινότητα μας.

Υπεύθυνη διατροφική υποστήριξη

Σε απασχολεί το ζήτημα της διαλειμματικής νηστείας και αναρωτιέσαι ποιό μοντέλο διατροφής ταιριάζει στον δικό σου τρόπο ζωής και στις ανάγκες σου;

Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να ξεδιαλύνεις όλες τις απορίες σου σχετικά με την διατροφή σου! Το Διαιτολογικό γραφείο μας στον Εύοσμο μπορεί να σε υποστηρίξει δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά όπου και αν βρίσκεσαι.

Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σε εξυπηρετεί:

Περισσότερα άρθρα

καλοκαιρινή διατροφή

Η καλοκαιρινή διατροφή και η σημασία της

Η καλοκαιρινή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας μέσω της λήψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αλλά και της επαρκούς

ozempic

Ozempic και παρανοήσεις

Είναι το Ozempic η λύση για το αδυνάτισμα ή είναι άλλη μια λάθος τακτική που θα έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και

υποθερμιδικές δίαιτες

Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι υποθερμιδικές δίαιτες ή αλλιώς δίαιτες χαμηλών θερμίδων (LCD) αποτελούν μεθόδους απώλειας βάρους για άτομα  υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στοχεύουν στη βελτίωση της

Scroll to Top