Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που λαμβάνεται από τον φλοιό των δέντρων της κατηγορίας Cinnamomum και είναι συνδεδεμένη με τις πιο χειμερινές και κρύες μέρες του χρόνου.
Συμπεριλαμβάνεται κατά την παρασκευή ποικίλων συνταγών, σε συμπληρώματα διατροφής, καθώς και σε φάρμακα και η γεύση και το άρωμά της αφήνουν μία νότα γλυκύτητας και ζεστασιάς.
Οι ενώσεις από τις οποίες αποτελείται η κανέλα, φαίνεται να έχουν πολυάριθμα, ευεργετικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Η συχνή χρήση της άλλωστε στον τομέα της ιατρικής μέσα σε βάθος χρόνων, δικαιολογεί τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.
Είδη κανέλας
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη κανέλας, με πρωταγωνιστές την κανέλα Κεϋλάνης και την Κασσία.
Το συχνότερο είδος που συναντάται στην αγορά είναι η Κασσία η οποία είναι φθηνότερη αλλά όχι προτιμότερη. Η υπερδοσολογία της φαίνεται να είναι τοξική λόγω μίας δραστικής ουσίας της, της κουμαρίνης. Αντιθέτως, η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει πολύ μικρή ποσότητα κουμαρίνη και δεν δημιουργεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα στον οργανισμό.
Οφέλη για τον άνθρωπο
Η κανέλα, λόγω των πολυφαινολών, των αντιοξειδωτικών και της κινναμαλδεΰδης επιδρά θετικά σε πολλά ζητήματα υγείας.
Κανέλα και πρόληψη διαβήτη
Η κανέλα έχει την ικανότητα μείωσης των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα προλαμβάνοντας την εμφάνιση του διαβήτη.
Συγκεκριμένα, η αλληλεπίδρασή της με ορισμένα πεπτικά ένζυμα, μειώνει τον χρόνο καταβολισμού των υδατανθράκων μέσα στον πεπτικό σωλήνα. Έτσι, υπάρχει ο πλήρης έλεγχος της ποσότητας της γλυκόζης που εισέρχεται στο αίμα. Δηλαδή, η μετάβασή της γίνεται πιο αργά άρα και πιο ομαλά, με τις καμπύλες γλυκόζης να αυξομειώνονται με φυσιολογικό ρυθμό.
Επιπλέον, η κανέλα περιέχει ένα συστατικό που την καθιστά ικανή να αναπαράγει τη δράση της ινσουλίνης με όμοιο αλλά πιο αργό τρόπο. Η ινσουλίνη, είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό βοηθώντας τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα του αίματος για παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο όπως ο Διαβήτης τύπου 2.
Με την κατανάλωση του μπαχαρικού αυτού, βελτιώνεται η λειτουργία της αυξάνοντας την ευαισθησία της. Συνδυαστικά λοιπόν με την μείωση του σακχάρου στο αίμα, μπορούν να αποτραπούν πολλοί κίνδυνοι για τον οργανισμό.
Κανέλα και αντιοξειδωτικά
Η υψηλή περιεκτικότητα της κανέλας σε αντιοξειδωτικά, προφυλάσσει από βλάβες των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες που συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Μάλιστα, μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι το κορυφαίο μπαχαρικό ανάμεσα σε πολλά άλλα, που έχει την καλύτερη αντιοξειδωτική δράση.
Παράλληλα, η κανέλα καταπραΰνει αποτελεσματικά την φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι μία φυσιολογική κατάσταση στην οποία υπόκεινται το σώμα. Έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση μολύνσεων και την αναδημιουργία κατεστραμμένων ιστών.
Όμως, όταν η φλεγμονή δεν επουλώνεται γίνεται χρόνια, έχοντας ως επακόλουθο την εμφάνιση βλαβών σε ιστούς και όργανα που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργικότητά τους.
Οφέλη για το νευρικό σύστημα
Μεγάλη είναι η πιθανότητα ευεργετικής επίδρασης της κανέλας σε παθήσεις του νευρικού συστήματος.
Έχει παρατηρηθεί πως δύο ουσίες του μπαχαρικού, προστατεύουν από την συγκέντρωση πλακών αμυλοειδούς μεταξύ των νευρώνων, που αποτελεί χαρακτηριστικό της νόσου Alzheimer. Περαιτέρω έρευνας επίσης χρήζει το πλεονέκτημα της κανέλας στην νόσο Parkinson, καθώς υποστηρίζεται ότι ενισχύει την υγιή νευροδιαβίβαση στους νευρώνες του εγκεφάλου.
Κανέλα και καρδιά
Η συχνή κατανάλωση κανέλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ταυτόχρονα, κατεβάζει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, διατηρώντας και αυξάνοντας την HDL χοληστερόλη.
Άλλα οφέλη της κανέλας
Το συστατικό κινναμαλδεϋδη λειτουργεί πλεονεκτικά ως προς την αντιμετώπιση διαφόρων μολύνσεων από βακτήρια και μύκητες. Εμποδίζει την εξάπλωση βακτηρίων όπως αυτά του Candida, της σαλμονέλας και της λιστέριας.
Το αιθέριο έλαιο της κανέλας συμβάλλει στην εξάλειψη λοιμώξεων του αναπνευστικού. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, όλα αυτά είναι μέρος της αντιμικροβιακής ιδιότητάς της που βοηθάει και στην αποφυγή ανάπτυξης τερηδόνας και της δύσοσμης αναπνοής. Για αυτό δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμες.
Κανέλα και παρενέργειες
Η φυσιολογική κατανάλωση της κανέλας, όπως και κάθε άλλου τροφίμου, δεν είναι υπεύθυνη για την πρόκληση προβλημάτων.
Αντιθέτως, η υπέρμετρη ποσότητα της μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων. Ο λόγος, όπως προαναφέρφηκε, είναι η παρουσία της κουμαρίνης.
To μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών οφείλονται στην κανέλα Κασσί που περιέχει περισσότερη κουμαρίνη. Αν ξεπεραστεί το συνιστώμενο ημερήσιο όριο που είναι 0,1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους, τότε μπορεί να προκληθούν βλάβες στο ήπαρ.
Επιπλέον, όσα άτομα παρουσιάζουν αλλεργία στην κινναμαλδεϋδη, ενδέχεται να εμφανίσουν πληγές και άφθες στο στόμα. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην κατανάλωση της κανέλας με τη μορφή μπαχαρικού, αλλά και στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνεται όπως οι οδοντόκρεμες.
Παράλληλα, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μία αίσθηση καψίματος, πρήξιμο στα ούλα και τη γλώσσα καθώς και λευκά στίγματα στο εσωτερικό μέρος του στόματος. Βέβαια, όλα αυτά μπορούν να αποτραπούν όταν η κανέλα βρίσκεται σε μικρή ποσότητα, μέσω του σάλιου που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες προφυλάσσοντας το ενδοθήλιο.
Κανέλα και υπογλυκαιμία
Προαναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της κανέλας η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην υπέρμετρη δοσολογία της. Στη συγκεκριμένη συνθήκη, προκύπτει η υπογλυκαιμία. Κούραση, ζαλάδες, μέχρι και η λιποθυμία είναι πιθανά συμπτώματά της.
Τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με τα συμπτώματα, είναι κατά πλειοψηφία αυτά που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του σακχάρου. Διότι, η κανέλα φαίνεται να αλληλεπιδρά με διαφόρων ειδών φάρμακα.
Άλλες παρενέργειες
Μεγάλες ποσότητες κουμαρίνης μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα στο συκώτι όταν συνδυάζεται με παρακεταμόλη, στατίνες και ακεταμινοφαίνη. Ακόμη, η λήψη φαρμάκων για καρδιαγγειακά νοσήματα ενδέχεται να επιφέρει επιπτώσεις με την κατανάλωση του μπαχαρικού.
Τις παρενέργειές της κανέλας πρέπει να προσέχουν τα άτομα που ταλαιπωρούνται από παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Η κανέλα υπό τη μορφή σκόνης μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ερεθισμό στο λαιμό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή αν κάποιος την εισπνεύσει.