Άρθρα

υποθερμιδικές δίαιτες
Διατροφή
Σταματία Διακάκη

Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι υποθερμιδικές δίαιτες ή αλλιώς δίαιτες χαμηλών θερμίδων (LCD) αποτελούν μεθόδους απώλειας βάρους για άτομα  υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στοχεύουν στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και στην μείωση του κινδύνου για διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία προβλέποντας μείωση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης κατά 25% έως 30%. Από πού εξαρτώνται οι υποθερμιδικές δίαιτες Οι δίαιτες αυτές

Περισσότερα »
δίαιτα Κέτο
Διατροφή
Σταματία Διακάκη

Η δίαιτα Κέτο και τα μυστικά της

Η κετογονική διατροφή ή αλλιώς δίαιτα Κέτο είναι μία δίαιτα που περιλαμβάνει ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Συνήθως επιλέγεται το 90%  της ημερήσιας  ενεργειακής πρόσληψης να  περιλαμβάνει λιπαρά και μόνο το υπόλοιπο 10% υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Κατά τη συγκεκριμένη διατροφή ο οργανισμός χρησιμοποιεί την καύση του αποθηκευμένου λίπους για την παραγωγή ενέργειας έναντι των υδατανθράκων λόγω έλλειψης

Περισσότερα »
τριγλυκερίδια
Διατροφή
Σταματία Διακάκη

Τριγλυκερίδια και διατροφή

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας σημαντικός τύπος λιπιδίων που βρίσκονται στο αίμα. Παράγονται σε δύο είδη κυττάρων, στα ηπατικά και στα κύτταρα του λιπώδους ιστού. Η κύρια λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν τα λιπαρά οξέα ανάμεσα στο συκώτι και τους περιφερικούς ιστούς. Ο ρόλος των τριγλυκεριδίων Σημαντικός είναι ο ρόλος που έχουν τα τριγλυκερίδια ως πηγή

Περισσότερα »
μεταβολισμός
Διατροφή
Σταματία Διακάκη

Μεταβολισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο όρος μεταβολισμός χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το σύνολο των βιοχημικών διεργασιών που συμβαίνουν στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Απώτερος σκοπός τους είναι η εξασφάλιση και διατήρησή του στη ζωή, μέσω των ανεξάρτητων λειτουργιών του που επιτυγχάνονται με την παραγωγή και απελευθέρωση ενέργειας. Η αναπνοή, η καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, η πέψη, η κίνηση και

Περισσότερα »
κανέλα ιδιότητες οφέλη και παρενέργειες
Διατροφή
Σταματία Διακάκη

Κανέλα: Ιδιότητες, οφέλη και παρενέργειες

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που λαμβάνεται από τον φλοιό των δέντρων της κατηγορίας Cinnamomum και είναι συνδεδεμένη με τις πιο χειμερινές και κρύες μέρες του χρόνου. Συμπεριλαμβάνεται κατά την παρασκευή ποικίλων συνταγών, σε συμπληρώματα διατροφής, καθώς και σε φάρμακα και η γεύση και το άρωμά της αφήνουν μία νότα γλυκύτητας και ζεστασιάς. Οι ενώσεις

Περισσότερα »
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Διατροφή
Σταματία Διακάκη

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ισορροπημένη διατροφή

To Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για πολλούς είναι λόγος γεννήσεως προκλήσεων, άγχους και απορίας για το αν μπορεί να τηρηθεί μια σωστή διατροφή. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, χαρακτηρίζεται από οικογενειακές στιγμές και περισσότερες κοινωνικές συγκεντρώσεις μαζί με φίλους από τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Οι χειμωνιάτικες μέρες συνοδεύονται με όμορφες γεύσεις και μυρωδιές που γεννούν συναισθήματα

Περισσότερα »
Scroll to Top