Σιδηροπενική αναιμία: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο συχνότερος τύπος αναιμίας.

Συμφωνα με τον Π.Ο.Υ, το 2019, το 29,9% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως είχαν σιδηροπενική αναιμία. Ποσοστό δηλαδή που αντιστοιχεί σε περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο γυναίκες.

Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή αιμογλοβίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στους διάφορους ιστούς του σώματος. Εάν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου, τα κύτταρα μας δεν προμηθεύονται με το οξυγόνο που χρειάζονται και υπολειτουργούν.

Γιατί προκαλείται η σιδηροπενική αναιμία

Το πιο σύνηθες αίτιο εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας είναι η έμμηνος ρύση (λόγω απώλειας αίματος) και η εγκυμοσύνη (καθώς οι ανάγκες σε σίδηρο είναι υψηλότερες). Για αυτό είναι και πιο κοινή η εμφάνιση της σε σχέση με άντρες.

Διαφορετικά, απώλεια αίματος άλλης αιτιολογίας, πχ εσωτερική αιμορραγία του γαστρεντερικού, μπορεί επίσης να οδηγήσει στην μείωση των επιπέδων του σιδήρου ορού.

Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί επίσης να οφείλεται σε συχνή χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ασπιρίνης, ιμπουπροφαίνης κλπ.

Η εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας λόγω ανεπάρκειας σιδήρου από την διατροφή είναι αρκετά πιο σπάνια, αλλά συμβαίνει.

Τι συμπτώματα έχει η σιδηροπενική αναιμία

Είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθεί κανείς  τα συμπτώματα του σώματος και λόγω του πόσο συχνή είναι η έλλειψη σιδήρου, πολύς κόσμος μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια της σιδηροπενίας.

Κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • Ασυνήθιστη Κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή
  • Χλωμό δέρμα, αφυδατωμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά και νύχια, κοιλονυχία
  • Πονοκέφαλοι και έντονοι καρδιακοί παλμοί
  • Πρήξιμο και τσούξιμο γύρω από το στόμα και την γλώσσα
  • “Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών” , η επιθυμία δηλαδή να κουνήσουμε τα πόδια μας όταν είμαστε σε ηρεμία, και αίσθημα μουδιάσματος, κνησμού, πόνου σε αυτά
  • Περίεργες λιγούρες ή μειωμένη όρεξη
  • Κρύα πόδια και χέρια και συχνές λοιμώξεις
  • Αισθήματα κατάθλιψης

Πώς αντιμετωπίζεται διατροφικά η σιδηροπενική αναιμία

Η διατροφική αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνει τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε σίδηρο. 

Ο σίδηρος διακρίνεται σε αιμικό και μη-αιμικό σίδηρο, οι οποίοι διαφέρουν στην δομή τους και κατ’ επέκταση στην απορροφησιμότητα τους από τον οργανισμό. Ο αιμικός σίδηρος ο οποίος προέρχεται από ζωικές πηγές απορροφάται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό.

 Πηγές αιμικού σιδήρου είναι το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Πηγές μη αιμικού σιδήρου είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια και το τόφου.

Σιδηροπενική αναιμία και απορρόφηση σιδήρου

Υπάρχουν παράγοντες που αναστέλλουν επίσης την απορρόφηση σιδήρου.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν καταναλώνουμε καλές πηγές σιδήρου, δεν απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό από τον οργανισμό. Τέτοιοι παράγοντες είναι το ασβέστιο (γαλακτοκομικά), οι τανίνες (τσάι, καφές) και τα φυτικά οξέα (σπανάκι και άλλα λαχανικά).

Από την άλλη, η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου. Γι’ αυτό και προτιμούμε το γεύμα μας που περιέχει σίδηρο να συνδυάζεται με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C .

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι το ακτινίδιο, οι πιπεριές, το πορτοκάλι, ο μαϊντανός, το μάνγκο, οι φράουλες, η παπάγια, το μπρόκολο κ.α.

Συμπληρώματα διατροφής και σιδηροπενική αναιμία

Πολλές φορές θεωρείται απαραίτητο μαζί με την κατάλληλη διατροφή να υπάρχουν και τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής έτσι ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Όταν τα επίπεδα σιδήρου φτάσουν σε επιθυμητά επίπεδα είναι σημαντικό να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση και επαναληπτικές εξετάσεις ώστε να διατηρούνται σε ένα φυσιολογικό εύρος. Σε κάποιες περιπτώσεις ο Ιατρός ή ο Διαιτολόγος σας θα σας προτείνει συνεχόμενη ημερήσια λήψη συμπληρώματος.

Τι προκαλεί η έλλειψη σιδήρου στην σιδηροπενική αναιμία

Συνήθως η έλλειψη σιδήρου δεν έχει επικίνδυνες επιπτώσεις αλλά επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα του ατόμου.

Ωστόσο, υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις όπου η προχωρημένη σιδηροπενική αναιμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που επηρεάζουν την καρδιά ή τους πνεύμονες, όπως (ταχυκαρδία) ή καρδιακή ανεπάρκεια, όπου η καρδιά δεν μπορεί να προμηθεύσει το σώμα με αρκετό αίμα στην σωστή πίεση.

Σίδηρος, εγκυμοσύνη και θηλασμός

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια γυναίκα χρειάζεται διπλάσια ποσότητα σιδήρου από αυτή που χρειάζεται κανονικά.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

  • πρόωρο τοκετό και μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης
  • μόλυνση και κακή ανάρρωση
  • προγεννητική και επιλόχεια κατάθλιψη
  • αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό

 Η σοβαρή σιδηροπενική αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε κυκλοφορική ανεπάρκεια, αυξημένη καρδιακή παροχή, αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας και μειωμένη ικανότητα ανοχής απώλειας αίματος, οδηγώντας σε κυκλοφορικό σοκ και θάνατο.

 Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με έλλειψη σιδήρου διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να έχουν έλλειψη σιδήρου κατά τη γέννηση.

Η λήψη αρκετού σιδήρου είναι σημαντική τόσο για εσάς όσο και για το μωρό.

Καταλήγοντας

Όπως καταλαβαίνουμε, η σιδηροπενική αναιμία αναφέρεται στην έλλειψη σιδήρου η οποία έχει άλλοτε ήπιες και άλλοτε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Είναι καλό να γίνεται έλεγχος των επιπέδων του σιδήρου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ιδίως από γυναίκες, και ακόμα περισσότερο αν είναι αναπαραγωγικής ηλικίας, έγκυες ή θηλάζουσες. Συχνά για την αντιμετώπιση της έλλειψης απαιτείται παράλληλη διατροφική και φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Εάν χρειάζεσαι βοήθεια για να αντιμετωπίσεις την σιδηροπενική αναιμία διατροφικά, μπορούμε να σε βοηθήσουμε! Μπορείς να επικοινωνήσεις μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σε εξυπηρετεί:

  • Κάλεσε μας στο + 2316020999
  • Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας
  • Στείλε μας e-mail στο stamatia@diakaki.gr

Περισσότερα άρθρα

δίαιτα Κέτο

Η δίαιτα Κέτο και τα μυστικά της

Η κετογονική διατροφή ή αλλιώς δίαιτα Κέτο είναι μία δίαιτα που περιλαμβάνει ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Συνήθως επιλέγεται το 90%  της ημερήσιας  ενεργειακής

τριγλυκερίδια

Τριγλυκερίδια και διατροφή

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας σημαντικός τύπος λιπιδίων που βρίσκονται στο αίμα. Παράγονται σε δύο είδη κυττάρων, στα ηπατικά και στα κύτταρα του

μεταβολισμός

Μεταβολισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο όρος μεταβολισμός χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το σύνολο των βιοχημικών διεργασιών που συμβαίνουν στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Απώτερος σκοπός τους

Scroll to Top