Δίαιτα Fodmap

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο όρος δίαιτα Fodmap ίσως δημιουργεί την εντύπωση ότι προτείνει την κατανάλωση των Fodmap τροφίμων.

Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Συνεπώς, το σωστότερο θα ήταν να ονομάζεται η συγκεκριμένη μέθοδος “Δίαιτα χαμηλή σε Fodmap”

Tι ακριβώς είναι

H δίαιτα Fodmap είναι μία θεραπευτική δίαιτα που αποκλείει τους υδατάνθρακες βραχείας αλύσου , ή αλλιώς τα Fodmaps. Επίσης, αποκλείει και οποιαδήποτε άλλη δύσπεπτη τροφή που δεν απορροφάται εύκολα από το έντερο.

Που βοηθάει

Η δίαιτα Fodmap χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θεραπεία.

Έχει προταθεί ακόμα για την αντιμετώπιση επιπτώσεων και άλλων νόσων του εντέρου (πχ. Νόσος Crohn, Ελκώδης Κολίτιδα) αλλά τα ερευνητικά δεδομένα για αυτές δεν είναι τόσο ισχυρά όσο για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα FODMAP

Oι υδατάνθρακες βραχείας αλύσου είναι μορφές υδατανθράκων που πέπτονται από λίγο εώς καθόλου στο λεπτό έντερο.

Όσο παραμένουν στο έντερο παράγουν αέρια και απορροφούν νερό το οποίο κατακρατούν προκαλώντας φούσκωμα, πόνο, διάρροια, δυσκοιλιότητα και άλλες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Η δίαιτα χαμηλή σε Fodmap αποκλείει τους υδατάνθρακες αυτούς και κατά συνέπεια ελαττώνει τα συμπτώματα που προκαλούν.

Έπειτα, με τη βοήθεια και καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου Διαιτολόγου-Διατροφολόγου επανεντάσσονται μεθοδικά ένα- ένα τα ύποπτα τρόφιμα παρατηρώντας ποια από αυτά ενοχλούν το κάθε άτομο εξατομικευμένα, και ποιά όχι. 

Είναι αποτελεσματική;

Πληθώρα μελετών έχει δείξει πως η δίαιτα Fodmap είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.

Οι μελέτες την συνέκριναν με ένα πλάνο διατροφής στηριζόμενο στις γενικές διατροφικές συστάσεις και έδειξαν ότι τα άτομα  με Σύνδρομο Ευερέθιστού Εντέρου που τήρησαν την δίαιτα είχαν πιο ήπια συμπτώματα και πιο σπάνιες εξάρσεις.

Για τις υπόλοιπες νόσους του εντέρου τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ισχυρά και αξίζει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Πώς πρέπει να εφαρμοζεται

Η δίαιτα fodmap είναι μία πολύ περιοριστική και αυστηρή δίαιτα.

Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη Διαιτολόγου-Διατροφολόγου με εξειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου. Σε έρευνες έχει φανεί πώς όταν η δίαιτα Fodmap διεκπεραιώνεται χωρίς επίβλεψη Διαιτολόγου, τα αποτελέσματα είναι κακά. Ειδικότερα, σε άτομα με ήδη χαμηλό σωματικό βάρος, είναι και επικίνδυνη.

Η μόνη επιπλοκή που έχει φανεί, είναι όταν άτομα που έχουν ήδη χαμηλό σωματικό βάρος, επιχειρούν να την ακολουθήσουν μόνοι τους.  Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Η έντονα περιοριστική φύση της μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του βάρους.

Είναι μια δίαιτα με υψηλό κόστος;

Το κόστος της δίαιτας δεν είναι υψηλό. Διατροφικές ελλείψεις δεν παρατηρούντα εφόσον η δίαιτα γίνεται σε συνεργασία με Διαιτολόγο και γίνονται οι κατάλληλες επιλογές τροφίμων.

Επομένως, εάν γίνεται με καθοδήγηση από εξειδικευμένο Διαιτολόγο Διατροφολόγο, η δίαιτα Fodmap πρακτικά είναι μία δίαιτα χωρίς καμία επιπλοκή ή δυσκολία.

Καθοδήγηση για δίαιτα Fodmap

Αντιμετωπίζεις εντερικά προβλήματα που σου δυσχεραίνουν την καθημερινότητα;

Αν θέλεις να ενημερωθείς περαιτέρω, μπορούμε να σε υποστηρίξουμε. Παρέχουμε δια ζώσης και διαδικτυακή υποστήριξη και μπορούμε να σε καλύψουμε όπου και να βρίσκεσαι. Μπορείς να επικοινωνήσεις μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σε εξυπηρετεί:

● Κάλεσε μας στο + 2316 020 999
● Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας

Περισσότερα άρθρα

δίαιτα Κέτο

Η δίαιτα Κέτο και τα μυστικά της

Η κετογονική διατροφή ή αλλιώς δίαιτα Κέτο είναι μία δίαιτα που περιλαμβάνει ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Συνήθως επιλέγεται το 90%  της ημερήσιας  ενεργειακής

τριγλυκερίδια

Τριγλυκερίδια και διατροφή

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας σημαντικός τύπος λιπιδίων που βρίσκονται στο αίμα. Παράγονται σε δύο είδη κυττάρων, στα ηπατικά και στα κύτταρα του

μεταβολισμός

Μεταβολισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο όρος μεταβολισμός χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το σύνολο των βιοχημικών διεργασιών που συμβαίνουν στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Απώτερος σκοπός τους

Scroll to Top