Μήπως η δίαιτα τελικά σε παχαίνει αντί να σε αδυνατίζει;
Έχεις σκεφτεί πώς γίνεται να κάνεις διαρκώς δίαιτες αλλά το βάρος σου συνέχεια να αυξάνεται; Έχεις προσπαθήσει αρκετές φορές να χάσεις βάρος αλλά νιώθεις ότι η δίαιτα σου δεν πετυχαίνει ποτέ; Νιώθεις ότι κάθε φορά που είναι να ξεκινήσεις δίαιτα πρέπει να προλάβεις να καταναλώσεις οτιδήποτε ανθυγιεινό γιατί θα τα στερηθείς για καιρό;
Σταματάς την δίαιτα σου κάθε φορά που κάτι δεν πάει όσο καλά θα ήθελες ή θα ανέμενες και λες ότι θα την ξεκινήσεις από αύριο ή από Δευτέρα; Και αυτή η Δευτέρα δεν έρχεται ποτέ;
Αν έστω οι μισές από αυτές τις ερωτήσεις σε αντιπροσωπεύουν τότε μάλλον η δίαιτα δεν είναι για σένα! Εδώ που τα λέμε δεν θεωρώ πως δεν είναι κατάλληλη για εσένα αλλά για κανέναν!
Η βιομηχανία της δίαιτας
Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αδυνάτισμα είτε με νέες μεθόδους είτε με μηχανήματα αποτελούν μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων. Κι όμως με την πάροδο του χρόνου αυτό φαίνεται να μην οδηγεί σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης παρατηρείται ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα που ολοένα και αυξάνονται τα ποσοστά.
Ο όρος «δίαιτα» αναφέρεται σε αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής που κάνει ένα άτομο για να βελτιώσει την υγεία του. Δεν είναι όλες οι «δίαιτες» κακές ή λανθασμένες. Ορισμένες δίαιτες μάλιστα είναι απαραίτητες για τη διαχείριση ιατρικών παθήσεων.
Συχνά, όμως, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη «δίαιτα» σκέφτονται την απώλεια βάρους. Αμέτρητα μοντέρνα σχέδια διαιτών έχουν προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες. Ορισμένα έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν τις θερμίδες, ενώ άλλα περιορίζουν το λίπος ή τους υδατάνθρακες ή κόβουν ορισμένα τρόφιμα όπως η ζάχαρη και τα όσπρια.
Όποια και αν είναι η προσέγγιση, οι δίαιτες τείνουν να ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν βάρος για αρκετούς μήνες και στη συνέχεια αρχίζουν να κερδίζουν πίσω μέρος ή όλα από αυτά που έχασαν. Σε πολλές περιπτώσεις κιόλας, ακόμα περισσότερα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μετατρέπει τα τρόφιμα και τα ποτά σε ενέργεια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι θερμίδες στα τρόφιμα και τα ποτά αναμειγνύονται με οξυγόνο για να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα. Ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, ένα σώμα χρειάζεται ενέργεια για ό,τι κάνει.
Αυτό περιλαμβάνει την αναπνοή, την αποστολή αίματος μέσω του σώματος, τη διατήρηση επιπέδων ορμονών και την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των κυττάρων. Ο αριθμός των θερμίδων που χρησιμοποιεί ένα σώμα σε ηρεμία για να κάνει αυτά τα πράγματα είναι γνωστός ως βασικός μεταβολικός ρυθμός, που ονομάζεται επίσης βασικός μεταβολισμός.
Η μυϊκή μάζα είναι ο κύριος παράγοντας στο βασικό μεταβολικό ρυθμό. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός εξαρτάται επίσης από:
Μέγεθος σώματος και σύνθεση
Οι άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι ή έχουν περισσότερους μυς καίνε περισσότερες θερμίδες, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.
Φύλο
Οι άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος. Έτσι έχουν περισσότερες καύσεις.
Ηλικία
Με τη γήρανση, οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν μυς. Περισσότερο από το βάρος του σώματος προέρχεται από λίπος, το οποίο επιβραδύνει την καύση θερμίδων.
Η ενέργεια που χρειαζόμαστε κάθε μέρα
Εκτός από τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, δύο άλλα πράγματα καθορίζουν πόσες θερμίδες καταναλώνει ένα σώμα κάθε μέρα:
1.Πώς το σώμα χρησιμοποιεί την τροφή
Η πέψη, η απορρόφηση, η μετακίνηση και η αποθήκευση της τροφής χρειάζεται θερμίδες.
Περίπου το 10% των θερμίδων που καταναλώνονται χρησιμοποιούνται για την πέψη των τροφίμων και τη λήψη θρεπτικών συστατικών. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει πολύ.
2.Πόσο κινείται ένα σώμα
Οποιαδήποτε κίνηση όπως το περπάτημα σε ένα κατάστημα ή το κυνήγι του σκύλου, αποτελεί τις υπόλοιπες θερμίδες που καίει ένα σώμα κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ, τόσο κάνοντας περισσότερη άσκηση όσο και απλώς έχοντας περισσότερη κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μεταβολισμός και αύξηση βάρους
Σπάνια μια ιατρική κατάσταση επιβραδύνει τον μεταβολισμό αρκετά ώστε να προκαλέσει μεγάλη αύξηση βάρους.
Οι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους περιλαμβάνουν το σύνδρομο Cushing ή την υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, γνωστό και ως υποθυρεοειδισμός. Πολλά πράγματα όμως επηρεάζουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτά πιθανότατα περιλαμβάνουν:
- Γονίδια: Περισσότερα από 400 γονίδια έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία και την αύξηση του σωματικού βάρους και μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη, τον μεταβολισμό, την επιθυμία και την κατανομή του σωματικού λίπους (Με τα διατροφογενετικά τεστ μπορείτε να δείτε πιθανή προδιάθεση που έχετε για εμφάνιση παχυσαρκίας)
- Ορμόνες
- Διατροφή και τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, της σωματικής δραστηριότητας και του στρες.
Η δίαιτα και οι ανεπιθύμητες συνέπειες της
Αυξημένη πείνα
Μια δίαιτα μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πεινάτε περισσότερο, μάλιστα πριν καν την ξεκινήσετε.
Ανάκτηση βάρους
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν βάρος με δίαιτα θα ανακτήσουν το βάρος που έχασαν, συν περισσότερο βάρος.
Λαχτάρα για απαγορευμένες τροφές
Μπορεί να αναπτύξετε μια ενασχόληση με ορισμένα τρόφιμα, καθώς τα τρόφιμα «απαγορευμένα» γίνονται πιο επιθυμητά.
Υπερφαγία και συναισθηματική τροφή
Η δίαιτα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εκτός ελέγχου όταν βρίσκεστε γύρω από το φαγητό. Η συνέπεια είναι να δυσκολεύεστε να σταματήσετε να τρώτε.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ριάλιτι επιβίωσης όπου οι άνθρωποι στερούνται την τροφή ακόμα και για μέρες. Μόλις βρεθούν μπροστά σε αφθονία τροφής «πέφτουν με τα μούτρα» και τρώνε πολλαπλάσιες ποσότητες τροφής απ’ ότι θα έτρωγαν κανονικά.
Σωματική δυσμορφία
Μπορεί να καταλήξετε να είστε απασχολημένοι με τα ελαττώματα του σώματός σας .
Απομόνωση
Καθώς η δίαιτα περιορίζει την τροφή σας πολλές φορές είναι δύσκολο να έχετε κοινωνικές εξόδους, Έτσι πολλοί άνθρωποι προτιμούν την απομόνωση.
Η δίαιτα και ο κύκλος της
Όταν περιορίζετε ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων, μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε την κατανάλωση αυτών των τροφών για αρκετές ημέρες ή ακόμη και αρκετές εβδομάδες. Είναι αναπόφευκτο όμως το σώμα σας να αισθάνεται στερημένο.
Αυτή η στέρηση μοιάζει σαν λιμοκτονία. Καταλήγετε να έχετε λιγούρες, να «σπάτε» την δίαιτα και συχνά να τρώτε υπερβολικά. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εκτός ελέγχου, ντροπή και ενοχή. Αντιδράτε για να “ανακτήσετε τον έλεγχο” με το να αρχίσετε ξανά να κάνετε δίαιτα και να περιορίζεστε. Αυτό οδηγεί τελικά σε στέρηση, νέο σπάσιμο της δίαιτας και φαγοπότι ακολουθούμενο ξανά από ενοχές. Και ο κύκλος συνεχίζεται ξανά και ξανά.
Κάθε φορά και πιο δύσκολα
Έχετε παρατηρήσει ότι η δίαιτα κάθε φορά μπορεί να γίνεται όλο και πιο δύσκολη; Με λιγότερο ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε σχέση με άλλες φορές; Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:
Μειωμένος εταβολικός ρυθμός
Κάθε φορά που υπάρχει μια απότομη απώλεια βάρους μέσω της δίαιτας απομακρύνεται από το σώμα μας ποσοστό μυϊκής μάζας.
Κατά την επαναπρόσληψη αυτού του βάρους παρατηρείται αύξηση του λίπους και μάλιστα σε μεγαλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με το προ δίαιτας βάρος. Έτσι αυτή η μείωση της μυϊκής μάζας κάθε φορά οδηγεί και σε μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού κάνοντας την δίαιτα ολοένα και πιο δύσκολη κάθε φορά.
Κακή ψυχολογία
Άνθρωποι που έχουν κάνει δίαιτα πολλές φορές έχουν πλέον την ψυχολογία ότι δεν θα τα καταφέρουν. Έτσι, ξεκινώντας μια προσπάθεια είναι σαν να «σαμποτάρουν» οι ίδιοι τον εαυτό τους ότι δεν θα τα καταφέρουν.
Μη ρεαλιστικές συνήθειες
Στην προσπάθεια για απώλεια βάρους πολλές φορές οι άνθρωποι αλλάζουν ραγδαία όλη τους την καθημερινότητα προκειμένου να έρθει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Φυσικά, κάποια στιγμή αυτό δεν είναι εφικτό και επανέρχονται στις παλιές τους συνήθειες
Υπερβολικές απαιτήσεις
Πολλοί κάνουν υπολογισμούς και έχουν νούμερα στο μυαλό τους σε σχέση με το πώς και τι θα έπρεπε να χάσουν ανά εβδομάδα ή ανά μήνα και αυτό οδηγεί σε επιπλέον στρες το σώμα. Όταν αυτό δεν πετυχαίνει παρατούν την προσπάθεια τους.
Ενασχόληση με όλες τις δίαιτες μόδας του διαδικτύου
Έχεις δοκιμάσει οποιοδήποτε τύπο δίαιτας υπάρχει; Τότε πιθανότατα έχουν δημιουργηθεί διατροφικές ελλείψεις στον οργανισμό σου οι οποίες δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του.
Μην ξεχνάς ότι πολλοί προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από αυτές τις δίαιτες μη σκεπτόμενοι την επικινδυνότητα που μπορεί να έχουν για την υγεία σου.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη δίαιτα;
Με ρεαλιστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής!
«Μπορώ να τη διατηρήσω για το υπόλοιπο της ζωής μου;» Αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους. Εάν μπορείς να το διατηρήσεις μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, οποιοδήποτε βάρος χάσεις θα ανακτηθεί όταν σταματήσεις την προσπάθεια.
Πρέπει να έχεις μικρούς στόχους. Μικρές και σταθερές αλλαγές είναι προτιμότερες από γρήγορες και απότομες αλλαγές που δεν είναι βιώσιμες. Η φυσική δραστηριότητα φυσικά είναι ο σύμμαχος σου στην απώλεια βάρους καθώς με την άσκηση μπορείς να αυξήσεις τις καύσεις σου.
Ξεπέρασε τη σκέψη «μαύρο ή άσπρο». Το να κόψουμε ολόκληρες ομάδες τροφίμων (για παράδειγμα, να σταματήσουμε τη ζάχαρη, να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες) δεν είναι βιώσιμο για τους περισσότερους από εμάς.
Πάντα θα υπάρχουν κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γενέθλια, οικογενειακό δείπνο, διακοπές, γάμος, πάρτι εργασίας ή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση κ.α. Καλύτερα να υιοθετήσετε μια προσέγγιση χωρίς ακρότητες. Η σκέψη μαύρο ή άσπρο σε οδηγεί στο να παρατήσεις την προσπάθεια σου σε κάθε φορά που κάτι δεν πάει τόσο καλά όσο ανέμενες.
Ο Διατροφολόγος, ο πιο πιστός σου σύμμαχος
Εμπιστεύσου έναν εξειδικευμένο Επαγγελματία Υγείας που νιώθεις ότι ταιριάζει σε εσένα.
Η σωστή καθοδήγηση από πιστοποιημένο Διαιτολόγο Διατροφολόγο είναι το κλειδί της επιτυχίας το οποίο κρατάς στα χέρια σου. Ειδικότερα, ένας Διαιτολόγος που έχει τις γνώσεις και τα απαραίτητα θεραπευτικά εργαλεία, γνωρίζει πώς να σε κατευθύνει.
Το γραφείο μας έχει την εμπειρία και γνωρίζει πώς να σε βοηθήσει. Παρέχουμε δια ζώσης ή Online συνεδρίες και μπορούμε να σε εξυπηρετήσουμε όπου και να βρίσκεσαι. Για να επικοινωνήσεις μαζί μας μπορείς να:
- Καλέσεις στο +2316020999
- Συμπληρώσεις την φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας
Θα χαρούμε να σε εξυπηρετήσουμε!